Analisten: 'Gasproductie trekt Nederland uit recessie'

Zit Nederland nog in een recessie of niet? Op die vraag zal het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag antwoord geven met de jongste kwartaalcijfers over de stand van de Nederlandse economie. Analisten denken dat de economie in het eerste kwartaal opkrabbelt en mogelijk een nulgroei of zelfs een klein plusje te zien zal geven.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit is dan volledig te danken aan de groei van de industriële productie. 'Dat zal een stevig stempel zetten op het kwartaalcijfer', zegt ING-econoom Marten van Garderen.Door het koude weer is de gasproductie met maar liefst 16 procent gestegen. De gehele industriële productie komt vermoedelijk uit op een plus van 4,5 tot 5 procent.

Kou
Consumenten verbruikten door het koude weer veel meer gas dan anders. 'Door die meevaller rekenen we op een klein plusje voor het hele bruto binnenlands product.' Van Garderen benadrukt dat de extra gasproductie wel een tijdelijk effect heeft. 'De andere economische indicatoren geven aan dat we onderliggend nog steeds in een recessie zitten.'

'De consumentenbestedingen zijn nog heel zwak', legt de ING-econoom uit. 'Ook de uitvoer is nog niet genoeg om de economie weer echt uit het slop te halen.' Hetzelfde geldt voor de investeringen, die flink in de min zitten. De bouwsector ondervindt daarvan nog iedere dag de gevolgen.

Econoom Nico Klene van ABN Amro rekent ook op een forse plus aan de productiekant door de extra gasafzet. De mate waarin dit doorwerkt 'is moeilijk te beoordelen', maar door de gasmeevaller kan de economische groei misschien op nul gaan uitkomen, denkt hij.

Derde recessie
Nederland belandde in het laatste kwartaal van 2012 voor de derde maal sinds 2009 in een recessie. De economie kromp dat kwartaal met 0,2 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Het derde kwartaal liet een krimp zien van 1 procent ten opzichte van het tweede. De export leefde eind vorig jaar wel iets op, maar dat was onvoldoende om de Nederlandse economie weer in de plus te krijgen.

Lichtpuntje nu is dat het internationaal weer wat beter gaat. 'Het beeld in de eurozone ziet er gunstiger uit, wat goed is voor de motor van onze economie, de export', zegt Klene. Het consumentenvertrouwen in Duitsland (onze belangrijkste exportmarkt) trekt weer aan en de eurocrisis is geluwd. De angst voor het uiteenvallen van de euro is er niet meer.

De economen denken dat de Nederlandse economie in de tweede helft van het jaar weer aantrekt en uit de recessie zal komen.

Meer over