Nieuws

Amsterdam is door Brexit opeens grootste in aandelen, dus ook groter dan Londen

Amsterdam steekt Londen als centrum van de Europese aandelenhandel naar de kroon. De stad met de oudste beurs van de wereld (sinds 1606) zag in januari voor 9,2 miljard euro per dag aan aandelen verhandeld worden. Dat was meer dan de 8,6 miljard per dag die in Londen aan aandelen werd verhandeld.

Peter de Waard
De beursvloer op de Amsterdamse beurs  Beeld ANP
De beursvloer op de Amsterdamse beursBeeld ANP

Reden voor de ‘toppositie’ van Amsterdam was de officiële ingang van de Brexit, waardoor de Londense platforms vooralsnog niet in aandelen van bedrijven uit EU-landen mogen handelen.

Maar Euronext Amsterdam, de officiële Amsterdamse beurs, zag de omzet met slechts ‘enkele procenten‘ toenemen, zegt een woordvoerder. Het leeuwendeel van de uit Londen gekomen handel vond namelijk plaats via CBOE Europe en Turqoise, twee handelsplatforms die zelf kort voor de Brexit uitweken naar Amsterdam maar verbonden blijven met hun thuisbasis.

CBOE Europe opereert met tien medewerkers in een kantoortje naast de ABN Amro in Amsterdam-Zuid, maar is een dochter van de optiebeurs in Chicago. Turqoise, dat op 1 december met een handvol medewerkers neerstreek aan de Nieuwezijds Voorburgwal nabij het Amsterdamse Beursplein, is nota bene een dochter van de London Stock Exchange zelf.

Ontzegging Brussel

Door de Brexit is Londen alle handel in fondsen op het Europese vasteland kwijtgeraakt. Brussel ontzegt de Britse beurzen en hun handelsplatforms dezelfde status als de Europese. ‘Bijna 100 procent van de Europese aandelen buiten het VK zelf wordt nu verhandeld op een platform op het Europese vasteland’, zei Giorgio Modica, de financiële topman van Euronext, maandag.

Alleen vindt een groot deel daarvan nu plaats in een filiaal van de London Stock Exchange zelf. Die handel kan direct weer naar Londen teruggaan als het VK en de EU een akkoord bereiken over de regulering van en het toezicht op de effectenhandel. Dat akkoord staat gepland voor maart. Londen heeft moeite met de bemoeienis van Brusselse toezichthouders op de aandelenhandel in Amsterdam, en vindt dat de eigen Britse toezichthouders veel beter zijn.

null Beeld

Permanent?

Euronext-topman Modica weet niet of de handel in Amsterdam zal blijven als er een akkoord komt. Maar Dave Howon, de baas van CBOE Europe, denkt dat er wel degelijk sprake is van een permanente verschuiving. Voor Amsterdam betekende de Brexit in januari een verviervoudiging van de aandelenhandel. in totaal verplaatste 6,5 miljard aan aandelendeals per dag zich van Londen naar financiële centra in Europa. Ook Parijs pikte een graantje mee, omdat daarnaar het platform Acquis is uitgeweken.

Overigens gaat het bij die verplaatsing niet om grote operaties. De handel in aandelen is volledig geautomatiseerd en de handelaren zelf zijn gewoon in Londen gebleven. Wel kan de ontwikkeling interessant zijn voor de Nederlandse schatkist. Over de deals moet namelijk belasting worden afgedragen, die nu naar de Nederlandse fiscus komt. De Britse regering verdiende in 2020 bijna 76 miljard aan heffingen op de financiële dienstverlening.

Status bakermat kwijt

Een analist zei donderdag in de Financial Times: ‘Het is symbolisch dat Londen zijn status als de bakermat van de EU-aandelenhandel heeft verloren. Uiteindelijk zal de handel echter beklijven op de plek waar er de meeste kopers en verkopers zijn, de optimale liquiditeit.’ De Financial Times - tegenstander van de Brexit - concludeert dat ‘de grote verhuizing van de aandelenhandel naar Amsterdam van de stad een vroege winnaar van de Brexit maakt’.

Sinds het begin van het jaar heeft Amsterdam ook activiteit aangetrokken op de markten voor swapderivaten en in staatsobligaties die tot de Brexit in Londen plaatsvonden. De Amerikaanse Intercontinental Exchange is daarnaast van plan om de markt voor CO2-emissiehandel naar Nederland te verplaatsen. Hier bedraagt de handel ongeveer 1 miljard dollar per dag.

Meer over