Amerikanen blokkeren miljardendeal Philips

De verkoop van Philips' ledlampendivisie Lumileds gaat niet door. Het Amerikaanse bureau dat buitenlandse investeringen in Amerikaanse bedrijven toetst, CFIUS, geeft geen toestemming aan de beoogde koper, de Chinese investeerder GO Scale Capital. Het afketsen van de verkoop kan Philips honderden miljoenen euro's kosten.

Philips topman Frans van Houten is 'erg teleurgesteld' over de uitkomst van de gesprekken met de Chinese investeerder Go Scale Capital Beeld anp
Philips topman Frans van Houten is 'erg teleurgesteld' over de uitkomst van de gesprekken met de Chinese investeerder Go Scale CapitalBeeld anp

GO Scale Capital kwam in maart vorig jaar met Philips overeen maximaal 2,9 miljard euro te willen betalen voor 80 procent van de aandelen Lumileds. Pas in oktober vorig jaar besloot CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) een onderzoek in te stellen.

Dit bureau waakt over de Amerikaanse nationale veiligheid zodra een Amerikaans bedrijf in buitenlandse handen dreigt te komen. Lumileds heeft in Californië een fabriek staan en geldt daarom als een Amerikaans bedrijf. Wat de bezwaren zijn, is niet bekendgemaakt. 'Tegen ons heeft CFIUS gezegd: jullie hadden niet op voorhand kunnen weten wat onze zorgen waren. Het is dus kennelijk niet een erg voor de hand liggend bezwaar', zegt de woordvoerder van Philips.

Simpele ledjes

Bestuursvoorzitter Frans van Houten toonde zich in oktober vorig jaar zeer verrast door de belangstelling van de Amerikaanse toezichthouder. 'We maken simpele ledjes voor lampen, dus ik begrijp de opwinding niet goed', zo citeerde de Financial Times hem.

Maar Lumileds bevat wel iets meer dan wat simpele ledfabrieken. Lumileds maakt vooral componenten waarmee ledlampen kunnen worden gemaakt. Dat zijn hoofdzakelijk autolampen (kop- en achterlampen) en lampen in telefoons (zoals de flitslichten) en tv's. Bij de verkoop zou ook een pakket van zeshonderd patenten eigendom worden van GO Scale Capital. Het lijkt waarschijnlijk dat het de CFIUS om die patenten te doen was.

Tot nu toe hebben Chinese bedrijven nauwelijks patenten in de ledtechnologie. Philips en het Duitse Osram hebben de meeste, verder zijn het Europese, Amerikaanse en Japanse bedrijven die de kennis bezitten.

Windparken

In het verleden is gebleken dat CFIUS erg op zijn qui-vive is als Chinese investeerders ten tonele verschijnen. Enkele maanden geleden werd de overname van chipfabrikant Micron door het Chinese Tsinghua afgeblazen vanwege de CFIUS: dat zou een deal van 23 miljard dollar zijn geweest.

Soms hebben de veiligheidsproblemen niet te maken met de productie van het bedrijf zelf. Zo moest in 2012 een bedrijf dat in handen was gekomen van Chinese investeerders een aantal windparken van de hand doen, omdat die vlakbij militaire installaties stonden.

Philips en GO Scale Capital zeggen alles te hebben gedaan om mogelijke bezwaren weg te nemen, maar dat is niet gelukt.

Gunstiger

Bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips liet weten 'zeer teleurgesteld' te zijn dat de verkoop niet doorgaat. Van Houten stelt nu in gesprek te gaan met andere partijen die interesse hadden betoond voor een overname van Lumileds. In de media circuleren de namen van investeringsmaatschappijen KKR, CVC en Bain Capital.

Maar Van Houten zal er niet in slagen dezelfde prijs te realiseren. Naar verluidt bood GO Scale Capital vorig jaar 500 miljoen dollar meer dan de royaalste concurrent. Bovendien was de markt voor overnames toen aanzienlijk gunstiger.

Het niet doorgaan van de verkoop van Lumileds heeft geen gevolgen voor de afsplitsing van Philips' complete lichtdivisie, die voor dit jaar op de agenda staat, zegt Van Houten. Details over de afsplitsing zijn niet bekend gemaakt. Philips bereidt zowel een beursgang als een verkoop aan investeringsmaatschappijen voor.

Meer over