Nieuwskoersdalingen

Amerikaanse minister van Financiën belt met topbankiers om onrust op aandelenmarkt te bezweren

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft zondag gebeld met zes topbankiers in zijn land in een poging de financiële markten te kalmeren.

Redactie
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin Beeld AP
De Amerikaanse minister van Financiën Steven MnuchinBeeld AP

Volgens Mnuchin hebben de banken hem verzekerd dat er voorlopig voldoende geld beschikbaar is voor kredieten aan consumenten en het bedrijfsleven.

Op Twitter maakte hij bekend telefonisch overleg te hebben gevoerd met de directeuren van de zes grootste banken in het land: de Bank of America, Citibank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo.

In een speciale werkgroep van president Trump voor financiële markten, waarvan Mnuchin voorzitter is, voert hij maandag bovendien overleg met bestuurders van de Fed, de Securities and Exchange Commission (SEC) en andere betrokken leiders in de financiële wereld. Daarin wordt besproken hoe de onrust op de financiële markten kan worden bezworen.

Aandelen gedaald

Amerikaanse aandelen zijn de afgelopen weken flink gedaald uit vrees voor een afnemende economische groei. Maar volgens de minister van Financiën is er nog steeds ‘een sterke groei te zien in de Amerikaanse economie’.

Ook stelt hij dat ondanks de shutdown medewerkers op zijn departement de kerntaken gewoon blijven uitvoeren. Het Congres en het Witte Huis bereikten vrijdag geen overeenstemming over een nieuwe staatsbegroting. Wegens de shutdown zijn honderdduizenden ambtenaren naar huis gestuurd en krijgen zij geen salaris. Dat komt op een moment dat veel nervositeit heerst op de financiële markten.

Meer over