Nieuws

Amerikaanse Fed op koers voor renteverhoging, druk op ECB groeit

Om de oplopende inflatie te bestrijden, gaat de Federal Reserve haar noodsteun versneld afbouwen. De centrale bank stevent af op maar liefst drie renteverhogingen in 2022.

Koen Haegens
De herbenoemde Fed-voorzitter Jerome Powell gaf onlangs bij een parlementaire hoorzitting al te kennen dat hij deze geldkraan mogelijk versneld wil dichtdraaien.  Beeld REUTERS
De herbenoemde Fed-voorzitter Jerome Powell gaf onlangs bij een parlementaire hoorzitting al te kennen dat hij deze geldkraan mogelijk versneld wil dichtdraaien.Beeld REUTERS

De Federal Reserve koopt al tien jaar lang staats- en bedrijfsobligaties op. Zo maakt zij lenen goedkoper. Dat gebeurde eerst om de kredietcrisis te bestrijden, maar daarna om de coronapaniek te beteugelen. Maandelijks is op die manier 120 miljard dollar (zo’n 106 miljard euro) in de economie gepompt. Sinds vorige maand wordt dat bedrag stap voor stap afgebouwd. De herbenoemde Fed-voorzitter Jerome Powell gaf onlangs bij een parlementaire hoorzitting al te kennen dat hij deze geldkraan mogelijk versneld wil dichtdraaien.

Recordinflatie

Het tempo wordt nu verdubbeld, kondigde de Fed woensdag na afloop van haar beleidsvergadering aan. In plaats van halverwege 2022, zal de noodsteun al eind maart helemaal gestopt zijn. Zodra dat het geval is, hebben de centrale bankiers de handen vrij voor een rentestijging. Inmiddels wordt rekening gehouden met maar liefst drie verhogingen volgend jaar. Dat kan nodig zijn om de snel stijgende prijzen een halt toe te roepen.

De Amerikaanse inflatie is gestegen tot het hoogste niveau in bijna vier decennia: 6,8 procent. Ook in Nederland lopen de prijzen hard op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek liggen ze gemiddeld 5,2 procent hoger dan een jaar eerder. Burgers zien dit het duidelijkst terug in hun energierekening en aan de benzinepomp, maar ook kleding en voedsel worden duurder. Dat holt de koopkracht uit.

Europa beslist donderdag

Door de voortvarendheid van de Fed groeit de druk op de Europese Centrale Bank. De centrale bankiers, waaronder Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, komen donderdag bijeen in een online vergadering. Om de eurozone door de coronacrisis te helpen, kocht de centrale bank voor 1536 miljard euro aan staats- en bedrijfsschulden.

Duitsland en Nederland willen stoppen met die noodhulp. De zuidelijke landen sputteren tegen. Mogelijk wordt als compromis besloten het ‘oude’ steunprogramma - goed voor 3091 miljard euro - tijdelijk uit te breiden. Pas als ook die geldpers is stilgezet, kan de rente in de eurozone omhoog.

ECB-president Christine Lagarde heeft tot nu toe volgehouden dat dat niet voor 2023 zal gebeuren. Volgens haar is de huidige inflatie tijdelijk. Zij wordt veroorzaakt door aanbodproblemen, zoals een tekort aan gas, computerchips en scheepscontainers. Een hogere rente helpt daar niet tegen. Economen wijzen er wel op dat dit verandert zodra de inflatie leidt tot hogere lonen, meer vraag van bedrijven en burgers en oververhitting van de economie.