Amerikaanse bedrijvenjacht is nog niet over

Mogelijk willen Amerikaanse bedrijven nog snel hun slag slaan in Europa voordat het te laat is. Nu de Amerikaanse president en Europese politici het nieuwe evangelie van het economisch nationalisme preken, kunnen ze niet langer wachten. Nog geen drie weken nadat Kraft Heinz een poging deed Unilever over te nemen, tracht een ander Amerikaans concern PPG een ander icoon van het Nederlandse bedrijfsleven op te kopen.

null Beeld ANP/John Gundlach
Beeld ANP/John Gundlach

Mogelijk zijn de Amerikanen al te laat in Europa gaan winkelen. De overname van Unilever werd al in de knop gebroken en ook AkzoNobel zet vooralsnog de hakken in het zand. Dat Amerikaanse bedrijven grote bedragen kunnen bieden voor het Nederlandse tafelzilver heeft verschillende redenen. Op de eerste plaats kunnen multinationals veel en goedkoop geld lenen doordat de rente extreem laag is. Daarnaast klotst in veel bedrijven het geld tegen de plinten, omdat ze de afgelopen jaren grote winsten hebben geboekt. De komende tijd zullen die winsten van Amerikaanse bedrijven mogelijk nog verder groeien, omdat de nieuwe president Trump de vennootschapsbelasting (corporate tax) voor Amerikaanse ondernemingen wil verlagen van 35 naar 15 procent.

Daarnaast wil hij Amerikaanse multinationals zoals Apple, die nu honderden miljarden hebben geparkeerd in belastingparadijzen, toestaan dit geld tegen een zeer laag tarief terug te sluizen naar de VS. Over dat gerepatrieerde bedrijfsvermogen zouden ze dan maar 10 procent vennootschapsbelasting hoeven te betalen. Overnames zijn een goede manier om zulke extra inkomsten te besteden. Met overnames kunnen bedrijven hun marktpositie verstevigen.

Analist Jos Versteeg zegt dat Amerikaanse bedrijven die op bedrijvenjacht gaan in Europa ook in het voordeel zijn omdat de euro goedkoop is ten opzichte van de dollar. 'En er is nog een reden om haast te maken. Trump heeft aangekondigd dat hij in de toekomst de aftrekbaarheid van de rente op leningen wil beperken. Wie nog wat wil, moet er snel bij zijn.' In februari steeg de zogenoemde Mergers & Acquisitions Conditions Index MACI - een thermometer voor het Amerikaase fusie- en overnameklimaat - ook van 51,9 naar 53,5.

Vorig jaar werd volgens een berekening van consultant Baker & McKenzie en Oxford Economics wereldwijd voor 2,8 biljoen dollar (2600 miljard euro) aan fusies en overnames gedaan. Daaronder waren vijf mega-overnames met een waarde van meer dan 40 miljard dollar. Hiertoe behoorde onder meer de overname van NXP (de chipsdivisie van Philips) door Qualcomm voor 47 miljard dollar.

De grootste was het samengaan van Time Warner & AT&T (85 miljard), gevolgd door de overname van Monsanto door Bayer voor 66 miljard en die van Reynolds door British American Tobacco voor 52 miljard. Dat bedrijven dergelijke enorme bedragen uitgeven voor overnames is verbazingwekkend, omdat overnames meestal op een fiasco uitlopen. Drie van de vier overnames mislukt. Ze kosten veel geld, maar de verwachte voordelen, zoals kostenbesparingen, worden zelden gerealiseerd. Topmanagers zien echter altijd buitenkansjes.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


null Beeld anp
Beeld anp

PostNL, Unilever, Akzo Nobel - wie is de volgende?

Grote Nederlandse bedrijven zijn gewild. PostNL werd eind vorig jaar door tegenwerking van het kabinet en het bedrijf zelf uit handen van het Belgische BPost gehouden. Unilever poeierde een paar weken geleden in een weekeinde een bod van 134 miljard euro van het Amerikaanse Kraft Heinz af (maar belooft wel sneller aandeelhouderswaarde te gaan creëren) en nu wordt AkzoNobel belaagd door het eveneens Amerikaanse PPG. Welke vaderlandse kroonjuwelen staan zoal nog meer op de lijstjes van de zakenbankiers en topadvocaten die op zoek zijn naar lucratieve deals? En hoe zijn ze beschermd?

Lekker hapje 1: DSM

Collega-chemiebedrijf van Akzo Nobel, 'klein maar fijn', aldus de kenners. Kreeg drie jaar geleden al het Amerikaanse hedgefonds Third Point achter zich aan, dat dreigend liet weten een veel hogere beurskoers mogelijk te achten als het bedrijf 'meer focus' zou hebben. DSM heeft sindsdien in de kosten gesneden en de rendementen verbeterd, maar dat biedt in deze tijden geen garanties. Is wel beschermd, door een Stichting Preferente Aandelen DSM, die in geval van nood 50 procent extra aandelen kan uitgeven, waardoor het belang van de belager verwaterd. KPN gebruikte in 2013 zo'n bevriende stichting met preferente aandelen om de Mexicaanse miljardair Carlos Slim te verjagen, met succes.

Lekker hapje 2: Philips

Klein maar heel fijn. Stootte onder druk van beleggers de lichtdivisie af en richt zich nu op de medische sector. Voor slechts 26,5 miljard euro, de huidige beurswaarde, heeft de koper een technologiebedrijf met een sterke positie in de gezondheidszorg, een groeisector. Er is wel een Stichting Preferente Aandelen Philips.

Lekker hapje 3: Wolters Kluwer/Relx

Ooit een oer-Hollandse uitgever uit Alphen aan den Rijn, tegenwoordig een informatieleverancier waaraan bijna alles Amerikaans is, inclusief de topvrouw. Relatief kleine speler met mooie posities, bijvoorbeeld interessant voor Relx (voorheen Reed Elsevier). Wolters Kluwer had wel een Stichting Preferente aandelen, Relx niet. Relx is aantrekkelijk en redelijk behapbaar voor een concurrent, en bovendien niet beschermd.

Lekker hapje 4: AEGON en NN

De verzekeringsbranche heeft het moeilijk door veel concurrentie en de lage rente, waardoor NN onlangs al concurrent Delta Lloyd heeft overgenomen. Beide verzekeraars zijn goed beschermd tegen vijandige overnames.

De drie onaantastbaren

Eigenlijk zijn maar drie Nederlandse kroonjuwelen echt veilig. ABN Amro is nog steeds grotendeels in staatshanden. De Scandinavische Nordea Bank beet vorig jaar nog in het stof toen ze bij minister Dijsselbloem informeerde of er te praten viel over het aankopen van ABN Amro. Bij bierbrouwer Heineken is de absolute controle via een getrapte constructie in handen van de familie Carvalho-Heineken. En Shell is, zeker na de overname van het Britse BG, met een beurswaarde van 213,2 miljard dollar (201,1 miljard euro) gewoonweg te groot om overgenomen te worden. Alhoewel: dat laatste werd tot een paar weken ook gezegd van Unilever.

Meer over