Amerikaanse bedrijven overtreffen Europese concurrentie

Amerikaanse ondernemingen doen het voor aandeelhouders veel beter dan Europese ondernemingen. De oorzaak hiervan is dat Amerikaanse bedrijven zich veel meer richten op groei, terwijl de beursgenoteerde bedrijven in Europa zich hoofdzakelijk toeleggen op herstructurering....

Dit is de conclusie van een studie van The Boston Consultancy Group. Het adviesbureau heeft een onderzoek gedaan naar de strategie van de meest succesvolle ondernemingen in de wereld. Hierbij is van de vijfduizend grootste ondernemingen ter wereld het aandelenrendement over de afgelopen vijf jaar (begin 1994 tot begin 1999) berekend. De meest succesvolle onderneming is Dell Computer. Dell, opgericht door de 34-jarige voorzitter Michael Dell, is na IBM, Hewlett-Packard en Compaq de vierde computerfabrikant ter wereld. In de afgelopen vijf jaar bedroeg het rendement 153 procent. Dit betekent dat een belegging van tienduizend gulden in aandelen Dell begin 1994 vijf jaar later meer dan één miljoen gulden had opgeleverd. De beste Europese onderneming is softwareproducent SAP, de Duitse concurrent van Baan, met een gemiddeld rendement van 91 procent. De hoogst genoteerde Nederlandse onderneming is Aegon met een rendement van 66 procent. De nummer 2500 op de lijst had een jaarlijks rendement van 13 procent.

Uit de studie blijkt dat er een direct verband is tussen de hoogte van het rendement en het beleid van het bedrijfsbestuur. Drie belangrijke hefbomen, die door het management direct worden beïnvloed, zijn positief voor de aandelenkoersen. Dat zijn de cash flow marge (bijvoorbeeld hogere prijzen en lagere operationele kosten), productiviteit van het vermogen (bijvoorbeeld verminderen voorraden en debiteurentermijnen) en groei van geïnvesteerd vermogen (bijvoorbeeld vergroten marktaandeel en betreden van nieuwe markten).

The Boston Consultancy Group heeft uitgerekend wat de effecten van deze drie hefbomen zijn geweest op het aandelenrendement van Dell. De fantastische koersstijging van het aandeel is voor 50 procent veroorzaakt door verbetering van de cash flow marge, voor 15 procent door het verhogen van de productiviteit van het vermogen (met name lagere voorraden) en voor 35 procent door groei.

Bedrijven hebben de aandelenkoers grotendeels in eigen hand. Zelfs in onaantrekkelijke stagnerende sectoren zijn uitzonderlijke koersstijgingen mogelijk, zoals blijkt uit de prestaties van het chemiebedrijf Monsanto (34 procent) en uitzendbureau Randstad (76 procent). Randstad is dan ook de succesvolste onderneming binnen de minst succesvolle sector (dienstverlening).

De beste Amerikaanse ondernemingen doen het beter dan hun Europese collega's. Zestien ondernemingen van de toptwintig in de wereld zijn afkomstig van andere kant van de Atlantische Oceaan en van de tophonderd is 70 procent Amerikaans. Over de hele periode van vijf jaar zijn de aandeelhouderswaarden in de VS vernegenvoudigd en in Europa vervijfvoudigd. Alle ondernemingen met meer dan 300 procent groei waren Amerikaans.

Europese bedrijven groeiden veel minder snel, omdat ze zich meer hebben gericht op herstructurering. Volgens The Boston Consultancy Group levert herstructurering minder voordelen op dan groei, omdat het minder lang is vol te houden. 'Groei is een creatief proces dat mensen vaak eindeloos kunnen volhouden.'

In Europa doen Nederlandse ondernemingen het nog het best. De toptien van Nederlandse ondernemingen heeft een hoger jaarlijks aandelenrendement dan de toptien van elk ander Europees land. Met name Duitse bedrijven scoren slecht. In de topvijftig van Europese ondernemingen komen liefst negen Nederlandse en slechts twee Duitse (SAP en Mannesman) voor. 'De belangrijkste reden dat Nederland zo hoog scoort is dat haar top-performers zich als vrijwel enig Europees-continentaal land hebben gericht op groei.'

Meer over