Amerikaans bedrijf heeft nu bijna kwart Europese markt voor pc's in handen CHS betaalt 600 miljoen voor computerketen Vobis

De computerfabrikant en winkelketen Vobis komt in handen van het Amerikaanse computerbedrijf CHS Electronics. Daarmee wordt de wederverkoop van computers in Europa nog sterker een Amerikaanse aangelegenheid....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Ook de assemblage van Tulip computers is in Amerikaanse handen overgegaan via het het Californische Ingram Micro, de wereldmarktleider in distributie van computers en computeronderdelen.

CHS Electronics betaalt 587 miljoen mark voor Vobis aan het Duitse moederbedrijf Metro. Ook de schuldenlast van 687 miljoen mark die op de schouders van Vobis rust, wordt door CHS overgenomen.

CHS is een relatief jonge en onbekende speler op de markt. Maar dat verandert snel nu het in Miami gevestigde bedrijf tien tot vijftien overnames per jaar pleegt.

De omzet is, sinds het bedrijf in 1994 naar de beurs ging, maar liefst dertien maal over de kop gegaan van 359 miljoen dollar in 1994 naar 4,7 miljard dollar in 1997. Nieuwe overnames stuwen de omzet dit jaar op naar ruim 7 miljard dollar, voorspelt C. Toll, de financieel directeur van het bedrijf.

CHS is actief in veertig landen in West-Europa, Oost-Europa en Latijns-Amerika. In West-Europa is het bedrijf naar eigen zeggen marktleider met een jaaromzet in dit werelddeel van 9 miljard dollar (18 miljard gulden). De totale West-Europese markt voor computers wordt geschat op 40 miljard dollar (80 miljard gulden).

In Nederland is CHS al actief via Karma, een bedrijf dat in 1996 werd overgenomen. Via Vobis, dat 48 winkels in Nederland heeft en vijfhonderd werknemers, verstevigt CHS dus ook haar greep op de Nederlandse markt.

De omzet van Vobis ontwikkelt zich goed van 3,3 miljard mark in 1996 naar 4,5 miljard in 1997. Maar door de enorme concurrentie op de markt voor personal computers daalde de winst van 46 miljoen mark naar 37,5 miljoen mark. De scherpe concurrentie dwingt tot fusies, overnames en verdere schaalvergroting.

CHS is een Amerikaanse bedrijf, maar opereert nog niet in de VS zelf. 'Dat is op termijn wel onze bedoeling', aldus de financieel directeur. 'Maar op onze thuismarkt is de concurrentie nóg scherper. Daarom studeren we nog op de manier waarop we de Amerikaanse markt met succes kunnen betreden.'

Bij CHS werken 5000 mensen, bij Vobis 4300. Niet alleen de winkelketen van Vobis is voor CHS interessant. 'We zijn blij dat we met deze overname ook een productiecapaciteit binnenhalen', aldus directeur Toll. De tranasactie moet nog wel goedgekeurd worden door de Duitse mededingsautoriteit.

Meer over