Amerika-fondsen liften mee op groeisignalen VS

Terwijl de effectenbeurzen in gematigd tempo blijven aantrekken, sprong afgelopen week vooral de stijging van de dollar in het oog....

Van onze verslaggever

De zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB) verklaart de opmars onder meer uit signalen dat Aziatische economiëen (onder meer de Japanse) aan kracht winnen. Dit zou goed nieuw kunnen zijn voor de vraag naar Amerikaanse producten.

Maar ook uit de VS zelf komen positieve signalen over economisch herstel. CSFB signaleert een aantrekkende vraag van consumenten, die goed zijn voor ruwweg tweederde van de economische activiteit in de VS. De vraag wordt gestimuleerd door belastingverlagingen en door geld dat vrijkomt vanwege de sterke huizenmarkt. Bovendien tekent zich een stabilisatie af op de arbeidsmarkt.

De eurozone loopt beduidend achter bij de ontwikkelingen in de VS, hetgeen zich vertaald in een zwakkere euro. Zo kromp het Franse bruto nationaal product van april tot en met juni met 0,3 procent.

CSFB ziet in de eurozone beduidend meer risico's dan in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld door stijgende voedselprijzen als gevolg van de hittegolf, waardoor de inflatie zou kunnen oplopen. Dit zou een stimulans van de ECB - in de vorm van een renteverlaging - minder waarschijnlijk maken. De zakenbank vergelijkt de situatie met begin 2001, toen veeziekten als mond- en klauwzeer de consumentenbestedingen per kwartaal met een 0,5 procentpunt aantastten.

In Nederland gevestigde Amerika-fondsen spinnen garen bij de signalen van economisch herstel. Hun dollarbeleggingen doen het beter door de opmars van deze munt, hoewel dit effect niet altijd een rol speelt. Enkele beleggingsinstituten, zoals Robeco, hebben zichzelf immers ingedekt tegen schommelingen in de dollar-eurokoers, door deze risico's te hedgen.

Het ABN Amro America Fund boekte afgelopen week een koersstijging van 3 procent. Het Postbank Amerika-fonds en Robeco America stegen elk 4 procent in waarde, terwijl het Fortis Amerika-fonds de week zelfs ruim 6 procent hoger besloot op 17,12 euro. Koploper is echter een tweede beleggingsfonds van Robeco, Robeco Zelfselect Verenigde Staten, dat in vijf dagen tijd 8,8 procent klom tot 77 euro.

Meer over