NieuwsIllegale mondkapjeshandel

Alsof het om drugs gaat: Franse politie vangt mondkapjesdealers

In Frankrijk is een nieuwe illegale handel lucratief geworden: de verkoop van mondkapjes. Het levert scènes op die je verwacht bij het oprollen van drugslabs, met politie-invallen in schimmige loodsen en forse gevangenisstraffen.

Franse president Emmanuel Macron draagt een mondkapje tijdens een bezoek aan de fabriek van Kolmi-Holpen, waar de maskers worden geproduceerd. Beeld EPA
Franse president Emmanuel Macron draagt een mondkapje tijdens een bezoek aan de fabriek van Kolmi-Holpen, waar de maskers worden geproduceerd.Beeld EPA

Het lijkt haast een nieuw genre in de Franse regionale media: nieuwsberichten over politie-invallen. Soms in opslagloodsen op schimmige bedrijventerreinen, maar ook ogenschijnlijk keurige kruideniers, reisbureaus en apotheken kregen bezoek van de politie. De berichten volgen een vast stramien. Agenten, gealarmeerd door een klant of buurtbewoner, treffen in het magazijn een partij smokkelwaar aan. De eigenaar wordt aangehouden op verdenking van illegale handel. Niet in drugs of wapens, maar in mondkapjes.

Na de uitbraak van de Mexicaanse griep in 2009 had Frankrijk meer dan 600 miljoen FFP2-maskers, die de meeste bescherming bieden tegen virussen, en een miljard reguliere chirurgische mondneusmaskers. Maar het op peil houden van die voorraad was duur. In 2013 besloot de regering de mondkapjes niet meer aan te vullen. In 2015 was de mondkapjesreserve zo goed als op.

Geconfronteerd met de coronapandemie kondigde president Macron op 3 maart aan dat de vier Franse mondkapjesfabrikanten tot nader order in opdracht van de staat produceren. De fabrieken draaien op volle toeren. De totale productie – voor de crisis 3,3 miljoen kapjes per week – moet eind april zijn opgeschroefd naar meer dan 10 miljoen per week. De overheid verdeelt ze onder zorginstellingen. Commerciële verkoop is verboden.

Overal in Frankrijk proberen kleinschalige delinquenten van dat verkoopverbod te profiteren. In een buurtsuper in het Noord-Franse Maubeuge vonden agenten 8.500 mondkapjes. De uitbater verkocht ze voor 1 euro per stuk, niet alleen in zijn winkel maar ook via Facebook en Le Bon Coin, de Franse Marktplaats.

In Nice werd een apotheker opgepakt die onder de toonbank mondkapjes verkocht voor 4,50 per stuk. Zij wordt hiernaast verdacht van zwendel met desinfecterende gel. Die bleek zelfgemaakt, op basis van gel die wordt gebruikt bij echografieën. De vrouw hangt een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van 300 duizend euro boven het hoofd. Haar apotheek is op last van de Regionale Gezondheidsraad gesloten.

Ook georganiseerde criminele netwerken storten zich op de lucratieve mondkapjeshandel. In Marseille werd de aandacht van een gendarme buiten diensttijd getrokken toen hij in de rij bij de apotheek zag hoe een man een partij mondkapjes aan de apotheker aanbood. De man bleek te werken voor een handelaar in Aubervilliers, een voorstad van Parijs. In een distributiecentrum vond de politie 28.800 mondkapjes. In een andere voorstad vonden agenten 32.500 mondkapjes uit China. De twee mannen die de politie in de loods aantrof hadden ‘geen medische achtergrond’.

Onder meer in Parijs, Marseille en Montpellier zijn de afgelopen tijd ook grote hoeveelheden mondneusmaskers uit ziekenhuizen gestolen. Uit het Universitair Ziekenhuis van Montpellier werden meer dan 12 duizend mondkapjes ontvreemd. De politie heeft de daders nog niet gevonden, maar kwam wel een coassistent op het spoor die mondkapjes aan zijn vrienden verkocht via Snapchat. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden.

Meer over