Alsnog openheid salaris goed doel

Twee grote goede doelen die aanvankelijk het salaris van de directie niet wilden openbaren, geven alsnog openheid van zaken. Unicef betaalt de twee directieleden per persoon gemiddeld 116 duizend euro bruto per jaar....

Het Rode Kruis is de enige van de 22 grootste goede doelen die weigert het directiesalaris te noemen. De organisatie wil alleen als indicatie geven dat directeur Jan Post het salaris van een 'directeur van een regionaal ziekenhuis' verdient. Dat is tussen de 110 duizend en 150 duizend euro.

Van de 22 grootste goede doelen met een keurmerk betaalt de Hartstichting met 170 duizend per jaar het hoogste salaris. KWF Kankerstichting betaalt 129 duizend euro. Gemiddeld bedraagt het salaris ongeveer één euroton.

Het Rode Kruis staat met het indicatieve bedrag hoog in salarislijst.

De organisatie - voorzitter is Elco Brinkman - vindt echter dat vergelijking van salarissen een verkeerd beeld schept. Het Rode Kruis telt 400 werknemers en 34 duizend vrijwilligers. Dat vraagt om een zwaargewicht die meer moet verdienen dan bij een kleiner goed doel, zegt het Rode Kruis.

De organisatie wil de salarissen van de directie pas volledig bekend maken als de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) een salarisplafond heeft vastgesteld. 'We gaan ons houden aan deze nieuwe VFI-regels', zegt een woordvoerder.

De VFI gaat bij het vaststellen van de salarisschalen rekening houden met de verschillen tussen goede doelen. 'Deze systematiek gebruiken ziekenhuizen ook om hun onderlinge verschillen in kaart te brengen', zegt voorzitter Paul Beerkens van de VFI.

Beerkens, die tevens directeur is bij de Nierstichting, wil in een nieuwe gedragscode ook afspraken maken over fondsenwerving, vermogens en het toezicht. Vooral toezicht en handhaving is van belang, benadrukt Beerkens. 'Als een goed doel aan een directeur meer salaris wil betalen dan het plafond, moeten zij hun lidmaatschap van de VFI opgeven.'

Meer over