Als een echte huisgodin

Een taart uit een pak maak je, volgens de beschrijving, in een handomdraai. De Aanschaf probeerde het uit en proefde ‘gewoon lekker’ en ‘uitgesproken blèh’....

Evelien van Veen

Brownies

Brownies
Natuurliijk, het is een laffe middenweg, taart uit een pak. Het heeft niet dat ambachtelijke en dat kalmerende van zelf tarwebloem wegen, eieren scheiden, deeg uitrollen, pruimen ontpitten, suiker smelten. Maar het heeft ook niet dat makkelijke van naar de Hema rijden en een rijstevlaai kopen. Toch doen we een test, omdat we wel eens willen weten of het echt zo makkelijk en snel is (‘taart bereiden: 5 minuten’) als de verpakkingen beweren. En of het resultaat in de buurt komt van de plaatjes op de dozen: fors gerezen taarten en cakes, smeuïg, rijk voorzien van bramen en frambozen of brokken chocola (‘bereidingstip’, staat er dan piepklein bij).

Brownies
We beginnen met de brownies van Dr. Oetker, een grote speler in de taartenpakkenbranche. Dr. Oetker brengt ‘koude taartmixen’ – kwarktaarten en een Mon Chou-taart – en ‘warme bakmixen’, waarvan die voor brownies er één is. De twee intrigerendste warme bakmixen, Carrot Cake en Banana Chocolate Cake, zijn net uit het assortiment gehaald; er was niet voldoende vraag naar. Worteltaartbakkers zijn zelfdoeners, schatten we zo in, die halen hun neus op voor halffabrikaten.

Brownies
De brownies komen met kartonnen bakvorm dat eigenlijk meer een bakvormpje is – niet groter dan het pak. Daarin gaat een mengsel van boter (zelf toevoegen en tot crème slaan met de mixer) en de browniemix, die je slechts uit het zakje hoeft te schudden. De oven in, klaar. Tijdsduur: 7 minuten (zonder bakken). Afwas: nihil (twee gardes en een kom). Kosten: 1,95 euro voor de mix en een duppie voor de boter. Geur in huis: heel overtuigend, alsof we domestic godesses zijn. Resultaat: chocoladig en vochtig, zoals brownies horen. We beginnen zowaar enthousiast te worden voor het taart-uit-een-pakje-concept. Zeker voor regenachtige middagen in schoolvakanties: ieder kind kan het.

Brownies
Kwarktaart

Brownies
Vervolgens maken we een kwarktaart. Ook van Dr. Oetker, in bosvruchtensmaak. De andere smaken zijn naturel, perzik en aardbeien, alle naar believen op te tuigen met Dr. Oetker ‘strooidecor’: Oranjefeest, Funhagel, Disco of Suikerhartjes.

Brownies
We doen het even zonder strooidecor, maar met een doosje blauwe bessen en een bus slagroom. Het pak bevat twee zakjes, een met kruimelbodemmix en een met taartmix. De bodemix is fijn, bijna poederig en lijkt in niets op de kapotgeslagen biscuit die de basis vormt van een zelfgemaakte kwarktaart. Het werkt wel: eenmaal door de gesmolten boter geroerd (zelf toevoegen) vormt het een goed pakkend mengsel, niet te droog en niet te nat. Op de bodem van een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter (de aanbevolen grootte) vormt het een miezerig dun laagje. Dat is niet volgens plan: ‘Nieuw: Extra Dikke Bodem’ heeft het pak beloofd.

Brownies
Bij de vullingmix moeten water, kwark en slagroom. Na twee minuten mixen is het een enorme bak vol; een bescheiden beslagkom is al gauw te klein en dan wordt het geklieder. Het mengsel is lichtroze en smaakt in dit voorstadium exact naar kindervitaminepillen. Het eindresultaat, na 2,5 uur opstijven in de koelkast, stemt ook niet razend enthousiast. ‘Licht-chemisch’, oordeelt het proefpanel, ‘niet kwarkig genoeg’ en ‘goed voor een kinderfeestje, maar niet voor je schoonouders’. Maar de structuur is goed, stijf genoeg en toch nog lobbig. Tijdsduur: een half uur (zonder opstijven en garneren), dus niet de 10 minuten waar het pak over praat. Afwas: steelpan, kom, gardes, pollepel, springvorm. Kosten: 9,50 euro (inclusief bessen en spuitroom).

Brownies
Cheesecake

Brownies
De Real Cheesecake van het Amerikaanse merk Mississippi Belle (te koop bij delicatessenzaken) is vergelijkbaar met de kwarktaart: ook een bodem van kruimelmix, ook een koude vulling die moet opstijven. Alleen gaat hier geen kwark bij, maar melk. De vertaling van het Amerikaanse recept zorgt voor enige verwarring. De boter (voor de bodem) en de melk gaan in cups; dat is 250 gram, zei de man van de winkel behulpzaam. Maar thuis slaat de twijfel toe – een kopje lijkt toch echt veel minder. Toch maar de raad van de man opgevolgd, en terecht, want de verhoudingen blijken kloppend. De taartvulling wordt dik-vloeibaar van 3 minuten mixen – da’s nog best lang voor de gemakszoeker – en de bodem houdt behoorlijk, al is ie ook hier wat dunnetjes.

Brownies
Maar dan. De smaak. Er is verder geen taart in deze test die zulke uitgesproken reacties oproept. Uitgesproken blèh-reacties dan, want hier en daar gaat de taart regelrecht de vuilnisbak in, ook al ziet hij er het aantrekkelijkst uit. ‘Veel te zoet’, ‘mierzoet’, ‘walgelijk zoet’ zijn de originele varianten op het thema. De bodem ‘smaakt zoals kattenbrokjes ruiken’, muf, bitter, ‘goor’. Hij is brokkelig en droog, terwijl de vulling te kledderig wordt gevonden, ‘net Saroma van vroeger’. Slechts één testpersoon vindt de taart best lekker. Maar die heeft dan ook een ‘ordinaire smaak’. Tijdsduur: 20 minuten. Afwas: springvorm, gardes, kom, steelpan, pollepel. Kosten: 5,50 euro (inclusief boter en melk).

Brownies
Kruimeltaart

Brownies
De kruimeltaart van Ekoland (natuurvoedingswinkel) moet in 5 minuten klaar kunnen zijn, meldt het pak, los van de baktijd van 60 minuten. Dat wagen we te betwijfelen, want juist aan deze taart komt veel zelfwerkzaamheid te pas. De mix bevat alleen meel (spelt), suiker (riet) en zout (zee); die zijn dus al bij elkaar gevoegd, maar voor de rest duurt de bereiding niet korter dan wanneer je in het wild een kruimeltaart bakt.

Brownies
Een half uur doen we erover. Daar moeten ze niet over jokken bij Ekoland, want dat is niks erg. Bij deze taart zit je lekker met je handen in het deeg, moet je de vruchten (we hebben voor eko-abrikozen uit een pot gekozen) leuk op de bodem schikken, kom je nog eens op het idee om de boel aan te kleden met reepjes gember en wat honing, kortom, dit lijkt op het echte bakwerk en dat stemt een mens tevreden. (Als hij tijd heeft, tenminste. En niet van die 5 minuten uitgaat.)

Brownies
Er zijn proevers die deze taart de beste vinden van allemaal, ‘fris’ en ‘lekker bros’. En er zijn proevers die ‘m ‘wat flauw’ noemen en ‘niet zoet genoeg’, maar over het algemeen wordt hij goed ontvangen. Verheugend, want in eettests komt biologisch vaak bedroevend uit de bus. Wel moet gezegd dat de grootste enthousiastelingen de vegetariërs uit het panel zijn. Afwas: bakvorm, mengkom, mes, lepel. Kosten: 6 euro (inclusief pot abrikozen).

Brownies
Kruidcake

Brownies
Ten slotte maken we de kruidcake van Koopmans. Liever hadden we zijn gevulde speculaas gemaakt, maar daar moet je zelf amandelspijs aan toevoegen. (Opmerkelijk: Koopmans verwijst daarvoor naar Dr. Oetker. Eén bedrijf, blijkt bij navraag.) Onze, toch goed gesorteerde, supermarkt verkoopt dat niet. Zelf maken is veel werk – wie dat doet, heeft ook geen pak voorgevormde speculaasmix nodig – en naar een banketbakker fietsen is dat ook. Dan kun je die gevulde speculaas daar beter meteen meenemen. Een rare constructie, waar de Aanschaf zich even over opwindt. Net als over Koopmans’ mix voor appeltaart. ‘Zelf toevoegen: boter, ei, appels, suiker, rozijnen en kaneel’, meldt het pak. Bij Koopmans hebben ze de grap daarvan blijkbaar ook ingezien, want daarna kwam ‘Gemak in ’n pak’, appeltaartmix met kaneelsuiker en een zakje ‘vruchtenmelange’ waar alleen nog 2 appels en 1 ei bij hoeven.

Brownies
Goed, de kruidcake. Omdat de oven in gebruik is (de kruimeltaart) maken we die in de magnetron. Dat kan, volgens het pak, hoewel het wel meteen waarschuwt: ‘Voor het beste eindresultaat adviseren wij bereiding in de oven!’

Brownies
Zakje mix leegschudden, water erbij, roeren – dat is alles. O ja, de magnetronschaal moet nog worden ingevet, maar dat kan volgens Koopmans met een bakspray (van Dr. Oetker). Tijdsduur: 12 minuten (inclusief bakken). Afwas: lepel, schaal. Kosten: bijna niks (1,09 euro voor de mix). Resultaat: lekker. Gewoon lekker, een soort spicy ontbijtkoek, niet te zoet, niet te machtig, helemaal niks mis mee. Inspanningen: nul. En toch zelf gebakken.

Meer over