Winnaar en verliezer van de weekCarlos Ghosn en Shinzo Abe

Als de film komt is de een de held en de ander de schlemiel

Het verhaal van Carlos Ghosn is nu al een filmklassieker. Shinzo Abe wordt de loser in de toekomstige film.

Carlos Ghosn. Beeld AFP
Carlos Ghosn.Beeld AFP

Winnaar van de week: Carlos Ghosn - Renault-Nissan

Zijn verhaal is nu al een filmklassieker
Zijn mysterieuze vlucht uit Japan zal bijgeschreven worden bij de grootste ontsnappingen in de geschiedenis. Carlos Ghosn heeft eeuwige roem vergaard in het rijtje van keizerin Matilda van Oxford Castle in 1142, Hugo de Groot in de boekenkist in 1621 en treinrover Ronnie Biggs in 1965.

Ghosn was ooit een machtige zo niet de machtigste man in de wereldwijde auto-industrie. De autotsaar was een van zijn bijnamen. Via bandenfabrikant Michelin, waar hij de fusie met Goodrich realiseerde, kwam de Braziliaan met Libanese ouders naar Renault. Toen Renault in 1999 een controlerend aandeel in Nissan nam, reisde hij naar Japan en maakte van Nissan de meest winstgevende autofabrikant in de wereld. In oktober 2016 werd hij ook topbestuurder bij Mitsubishi Motors. Ruim een jaar geleden moest hij achtereenvolgens zijn posities bij Nissan, Mitsubishi en Renault opgeven, nadat hij werd verdacht van fraude en belastingontduiking. Na betalen van een borg mocht hij zijn veroordeling thuis afwachten, met de gedachte dat hem een lange celstraf boven het hoofd hing. Hij wachtte de veroordeling niet af. ‘Ik ben ontsnapt aan een politieke vervolging’, zei hij bij aankomst in Libanon. Ooit wordt duidelijk worden hoe hij is ontsnapt (muziekkoffer?) en worden van zijn verhaal filmklassiekers gemaakt en zal zijn onderkomen in Japan een museum worden.

Shinzo Abe. Beeld REUTERS
Shinzo Abe.Beeld REUTERS

Verliezer van de week: Shinzo Abe - Premier Japan

Hij wordt de loser in de toekomstige film
Politici kunnen financiële schandalen overleven, seksuele escapades en beleidsmatige miskleunen, maar hun lot hangt aan een zijden draadje als ze in verlegenheid worden gebracht.

Shinzo Abe, de premier van Japan, stond op de golfbaan toen Ghosn wist te vluchten. Abe leidt het land al sinds 2012 en is daarmee de langstzittende premier van Japan. Dat duidt op een groot overlevingsinstinct, omdat Japanners hun politici even snel uitspuwen als een verkeerd stukje kogelvis. Zijn economische stimuleringsprogramma Abenomics – een cocktail van monetaire en budgettaire geldsmijterij plus hervormingen – is beroemd geworden. Maar nu moet hij met een verklaring komen voor de ontsnapping van Ghosn. En dat kan hij niet. Tenminste tot nu toe niet. Hij noch de andere kabinetsleden heeft er een woord aan gewijd, blijkbaar met de illusie dat door stilzwijgen de zaak vanzelf overwaait. Maar deze hoop zal ijdel zijn. Het laten lopen van een van de bekendste bedrijfscriminelen in de geschiedenis, zal mensen altijd blijven fascineren en de affaire zal aan de persoon van Abe blijven kleven.

Als in de toekomst de film over de ontsnapping van Ghosn wordt gemaakt, zal Abe de openingsscène krijgen: een naïeve premier die de winnende putt op hole 18 net bezig is te missen.

Meer over