'Als cfo heb je altijd gelijk, maar je moet het ook zien te krijgen'

De weinige topvrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven zijn opvallend vaak financieel directeur (cfo), de op één na hoogste positie in de raad van bestuur. Ook bij Shell gaat een vrouw het geld beheren: Jessica Uhl. Wat weten we over Uhl? En waarom zijn topvrouwen zo vaak financieel directeur? Twee Nederlandse cfo's vertellen waarom.

John Wanders
Leen Geinraerdt. Beeld
Leen Geinraerdt.Beeld

Jessica Uhl

De Amerikaanse Jessica Uhl (48), die donderdag werd benoemd tot de nieuwe CFO van Shell studeerde politieke economie in Berkeley en haalde haar Master of Business Administration (MBA) bij het Franse instituut Insead. Uhl werkt sinds twaalf jaar bij Shell, steeds in leidinggevende financiële functies, meest recentelijk als financieel directeur van Shells gasdivisie. Ze begon haar carrière een kwart eeuw geleden bij Citibank in San Francisco en stapte zes jaar later over naar Enron, toen nog 'swerelds grootste energiehandelaar. Enron ging in 2001 ten onder aan een van de grootste boekhoudschandalen in de geschiedenis. Tienduizenden medewerkers verloren hun baan. In een reconstructie door The Washington Post komt Jessica Uhl aan het woord als vriendin van Sherron Watkins, de klokkenluider die het Enron-schandaal aan het licht bracht. 'Kijk naar Enrons managementteam', zei Uhl. 'Niet veel vrouwelijke gezichten. Sherron heeft een topfunctie en ze is overduidelijk geen buitenstaander. Toch is er sprake van een kloof. Als je niet bij de jongensclub hoort, is het misschien iets makkelijker om je nek uit te steken.'

Jessica Uhl. Beeld
Jessica Uhl.Beeld

Leen Geirnaerdt

Leen Geirnaerdt (42), financieel directeur uitzendconcern USG People: 'Dat vrouwen in raden van bestuur relatief vaak de positie van cfo bekleden, komt denk ik doordat de man-vrouwverdeling bij de studies Economie, Finance en Accounting tamelijk evenwichtig is. Ik studeerde in Antwerpen in de periode 1992-1996 en heb nooit het gevoel gehad dat ik een van de weinige vrouwelijke studenten was. Als de man-vrouw-verdeling in de schoolbanken al 50-50 is, dan is het logisch dat je na je studietijd met diezelfde verdeling doorgroeit in je werk. Financieel directeur is een expertiserol. Een vrouw krijgt daar enorm veel kracht van. Ik merk dat zelf ook. In deze functie word je overal bij betrokken en dat vinden vrouwen vaak ook leuk.'

Klein barstje in glazen plafond

Sinds de invoering van een wettelijk streefcijfer in 2013 is het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen slechts mondjesmaat toegenomen. Dit blijkt uit de jongste uitgave van de jaarlijkse ‘Bedrijvenmonitor Topvrouwen’, die donderdag is verschenen. Eind vorig jaar bedroeg het aandeel vrouwen in de raden van bestuur 9,4 procent. In 2012 was dat 7,4procent. De toename van het aandeel vrouwen komt voor rekening van een kleine groep voortrekkers.

Susan Lenderink

Susan Lenderink (39), financieel directeur De Bijenkorf: 'Waarom een vrouwelijke topbestuurder in Nederland vaak de financieel directeur is? Dat kan ik niet verklaren. Ik weet wel dat de mannen nog altijd in de meerderheid zijn. Er komen steeds meer vrouwelijke cfo's bij en dat heeft volgens mij niets van doen met een glazen plafond. Ze worden gekozen op hun inhoudelijke kwaliteiten. Cfo's moeten niet alleen sterk zijn in cijfers, maar ook hun organisatie en de markt goed kennen, weten wat de mensen bezighoudt. Ik zeg daarom vaak: als cfo heb je altijd gelijk, maar je moet het ook zien te krijgen. Of cfo's andere karaktereigenschappen hebben dan ceo's? Dat hoor je altijd. Maar ach, onze ceo Giovanni Colauto was hier elf jaar lang cfo.

Susan Lenderink. Beeld
Susan Lenderink.Beeld
Meer over