Als Barclays wint, wordt ABN ook Chinees

Slaagt Barclays erin ABN Amro te kopen, dan wordt Nederlands grootste bank niet alleen Brits, maar ook Chinees...

Het konijn dat Barclays uit de hoge hoed heeft getoverd, is Chinees. De Britse bank, in een felle strijd verwikkeld om ABN Amro, maakte maandag bekend met Chinese staatssteun het bod op de Nederlandse te kunnen verhogen.

De China Development Bank, eigendom van de Chinese overheid, steekt 9,8 miljard euro in Barclays. ‘Dat geld kunnen we natuurlijk goed gebruiken’, aldus Barclays-bestuurder Frits Seegers. Gaat de overname door, dan komt de gecombineerde bank voor 6,3 procent in handen van de Chinezen.

Het is de grootste buitenlandse investering van China. Enkele weken geleden nam een Chinees staatsfonds voor 3 miljard dollar een belang van 10 procent in het Amerikaanse opkoopfonds Blackstone. Dat was toen een record.

Volgens de bank Morgan Stanley beheren deze Chinese fondsen bij elkaar 2.500 miljard dollar. Het is geld dat het Westen doet schrikken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet onlangs weten dat de opkomende staatsfondsen kritisch moeten worden gevolgd, nu ze zich niet meer beperken tot beleggingen in staatsobligaties. De Europese Commissie gaat onderzoeken of de investeringen aan banden moeten worden gelegd. In de VS zijn al enkele ‘oosterse’ overnames geblokkeerd.

China Development Bank verstrekte vorig jaar leningen aan het dictatoriale bewind van Robert Mugabe in Zimbabwe. Dat is aantrekkelijk vanwege de kolen en het uranium. Het Afrikaanse land was zes jaar lang verstoken geweest van buitenlandse financiers. In 2000 trokken het IMF en westerse financiers hun steun in, nadat Mugabe had aangezet tot klopjachten op blanke boeren.

Daarnaast is er sprake van omstreden investeringen van de Chinese bank in Zambia en Soedan.

Barclays ging gisteren niet in op vragen over zijn nieuwe partner. ‘We zijn zeer tevreden met de overeenkomst’, klonk het slechts.

Het bod op ABN Amro is verhoogd tot 67,5 miljard euro en is deels (37 procent) in contanten. Omdat de koers van het aandeel Barclays maandag 3 procent steeg, was het bod ’s avonds 1,3 miljard euro meer waard geworden. Of dat genoeg is om het consortium dat ook biedt op ABN Amro (71,1 miljard euro) te verslaan, wordt betwijfeld.

Barclays heeft ook het staatsinvesteringsbedrijf Temasek uit Singapore bij het bod betrokken. Temasek stapt voor 3,6 miljard euro in Barclays.

Meer over