Alle seinen op groen voor Nederlandse economie

Alle seinen staan op groen voor de Nederlandse economie. Over het afgelopen kwartaal stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag de economische groei naar boven bij...

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal 1,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In 2004 was ook al sprake van economisch herstel, maar dat werd in de kiem gesmoord. ‘Toen zorgde alleen de export voor de groei’, zegt CBS-onderzoeker Michiel Vergeer. ‘Nu wordt het herstel veel breder gedragen.’

Consumenten gaven in juli, augustus en september van dit jaar meer geld uit aan onder andere consumentenelektronica, meubelen en kleding. De consumptiegroei van 1,2 procent is de hoogste sinds 2002. Tegelijkertijd zijn bedrijven weer gaan investeren; maar liefst 6,6 procent meer dan een jaar tevoren. ‘Vooral de aankoop van computers is stormachtig gestegen’, zegt Vergeer. Bedrijven schaften verder nieuwe machines en zakenauto's aan.

Ook de overheid stak in het derde kwartaal meer geld (1,3 procent extra) in de economie. ‘Maar dat waren vooral tijdelijke uitgaven aan bijvoorbeeld de Belastingdienst’, zegt Vergeer. Het extra geld was nodig voor de uitvoering van nieuwe regelingen zoals de zorgtoeslag.

Twee factoren die eerder dit jaar het economisch herstel dwarsboomden – de dure euro en de hoge prijzen op de oliemarkt – spelen niet langer op: de olieprijs is sinds afgelopen zomer met bijna 20 procent gedaald. De euro, die aan het begin van het jaar nog op recordhoogte stond, ligt met een koers van 1,1875 dollar inmiddels dichtbij de introductiekoers van zeven jaar geleden.

Vorige week voorspelde De Nederlandsche Bank al dat de economie in 2006 met 2,2 procent zal groeien. DNB waarschuwt wel dat onder andere de oliemarkt in de nabije toekomst opnieuw roet in het eten kan gooien.

Het Centraal Planbureau gaat zelfs uit van 2,5 procent economische groei. Eerder deze maand maakte het CPB bekend dat ook de koopkracht voor een gemiddeld huishouden volgend jaar zal stijgen, en wel met 1,25 procent.

Mede door het economisch herstel is de werkloosheid dit jaar licht afgenomen. Momenteel zijn 461 duizend Nederlanders, oftewel 6,2 procent van de beroepsbevolking, op zoek naar een baan. Vorig jaar dreigde het aantal werklozen nog door de grens van een half miljoen te schieten.

Meer over