Alle Europese beurzen vieren feest

Een heuse nieuwjaarsrally. Zo kan de gang van zaken op de Amsterdamse beurs het best worden gekwalificeerd. Met een slot van 445 punten (een stijging van 0,7 procent) bereikte Amsterdams graadmeter, de AEX-index, woensdagmiddag niet alleen het hoogste niveau van het nieuwe jaar, maar ook de hoogste slotstand sinds de...

Niet alleen op het Damrak was het feest. Alle Europese beurzen feesttenmee, voor de derde achtereenvolgende dag. In Frankfurt sloot de DAX-indexmet een winst van 1,15 procent op 5523,62 punten. Dat is de hoogsteslotstand sinds augustus 2001. Londen en Parijs boekten winsten vanrespectievelijk 0,6 procent en 1,3 procent.

De belangrijkste voeding voor dit ongebreideld optimisme: de notulen vanhet Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, waaraan de hoop en deverwachting werd ontleend dat de Fed de rente in 's werelds grootsteeconomie niet verder zal verhogen. Dit bericht ontketende gisteravond opWall Street al een juichstemming en omhoogschietende koersen. Een hogererente maakt beleggen relatief minder aantrekkelijk, waardoorrenteverhogingen vrijwel altijd onmiddellijk een drukkend effect op dekoersen hebben. Omgekeerd resulteren renteverlagingen - of in dit gevalhet afzien van verdere renteverhogingen - doorgaans in een beurseuforie.

Vedior, de uitzendorganisatie, was de stralende ster op het Damrak, metprocentueel de grootste stijging (plus 3,12 procent) op een slotkoers van13,24 euro. Een positief rapport van de analisten van ING over deuitzendmarkt gaf aandeelhouders het beslissende duwtje. Van de 23AEX-fondsen gingen er gisteren zeventien in koers omhoog.

De grootste daler was het verzekeringsconcern Aegon. Beleggers lietenhet aandeel genadeloos vallen in reactie op berichten dat Aegonschadeclaims boven het hoofd hangen. Een rechter bepaalde woensdag datSpaarbeleg, een dochter van de verzekeraar, heeft verzuimd de meer dan120 duizend deelnemers aan Sprintplan, een riskant spaar- enbeleggingsproduct, vooraf te wijzen op de risico's. Het aandeel Aegonverloor 1,45 procent en eindigde de dag op 13,61 euro.

De berichten over nieuwe problemen in de VS voor het bankenconcern ANBAmro druppelden pas nabeurs binnen. ABN Amro sloot gisteren daarom nog meteen winstje op 22,60 euro.

Op de effectenbeurs van Parijs was het industriële conglomeraat Alstomde winnaar met een winst van 8,35 procent. Alstom stapt geleidelijk uit descheepsbouw, een verlieslatende bedrijfstak.

Meer over