Alitalia wijst Air France-KLM de deur

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft woensdag de overnamegesprekken afgebroken met Air France-KLM. De Italiaanse topman Maurizio Prato is afgetreden, meldde Alitalia woensdag nadat gesprekken tussen de luchtvaartmaatschappijen en de vakbonden waren stukgelopen....

Een woordvoerder van Air France-KLM zegt ‘werkelijk geen idee’ te hebben of het afhaken van Alitalia het definitieve einde betekent van de fusieplannen. Volgens hem kwamen de Italiaanse vakbonden ‘opeens met een overnameplan dat volkomen afwijkt van ons eigen voorstel’.

Air France-KLM zegt dat die plannen zullen leiden tot grote verliezen voor Alitalia. De bonden gaan niet akkoord met de 2.100 banen die Air France-KLM wil schrappen. Ook zou de onderhoudsdivisie van Alitalia overgenomen moeten worden.

Voor KLM is het de tweede keer dat een fusie met Alitalia mislukt. De eerste keer haakte KLM af, wat de luchtvaartmaatschappij in 2002 op een boete van 180 miljoen euro kwam te staan.

Air France-KLM topman Spinetta heeft altijd de steun gevraagd van de Italiaanse vakbonden bij de overname van de luchtvaartmaatschappij, die een miljoen euro per dag verlies maakt.

Spinetta benadrukte dat de bezuinigingsvoorstellen waar de vakbonden tegen te hoop liepen ‘van Alitalia zelf waren.’

In Italië verzette vooral ex-premier Silvio Berlusconi zich tegen de verkoop van Alitalia. Hij wil het behoud van de luchtvaartmaatschappij voor Italië een speerpunt maken van zijn verkiezingscampagne.

Voor Berlusconi’s aanhang is het vooral pijnlijk dat Air France-KLM veel vluchten wil overhevelen van vliegveld Malpensa bij Milaan naar Rome. Reizigers uit het noorden van Italië zouden daardoor langer onderweg zijn.

Het bestuur van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij komt vandaag bijeen om te beslissen wat de ‘geschikte vervolgstappen’ zijn. De afgetreden Alitalia-topman was voorstander van de overname van de bijna failliete maatschappij door het Frans-Nederlandse Air France-KLM.

Meer over