Alex gaat gevecht om spaarder aan

AMSTERDAM (ANP) - De beleggersbank Alex, sinds vorig jaar eigendom van BinckBank, gaat het gevecht aan met Nederlandse grootbanken om de gunst van de spaarder. Sinds begin vorige week vangt een spaarder bij Alex 3,8 procent rente op zijn spaargeld.

Alex kondigde dinsdag een campagne aan om 'de stuntrente' bekend te maken bij het grote publiek. Begin dit jaar beheerde Alex 26.000 spaarrekeningen. Dat aantal moet de komende jaren groeien naar 45.000.

De rente die Alex biedt, overstijgt die van de Nederlands grootbanken. Zo geeft de internetspaarrekingen van ABN Amro een rente van 2,6 procent, terwijl die bij de Postbank en Fortis blijven steken op 2,5 procent. Met een rente van 3,8 procent overtroeft Alex ook de agressieve prijsvechter DSB Bank, die spaarders een rente geeft van 3,7 procent.

Rookgordijnen

De strategie van Alex stoelt op de gedachte dat de spaarders op den duur met het spaargeld gaan beleggen. ,,Het begint met sparen. Maar als iemand opeens genoeg centjes heeft, dan kan hij dat ook gaan beleggen.'' De zegsvrouw wijst op statistieken waaruit blijkt dat Nederlanders vorig jaar in totaal 235 miljard spaargeld hadden, wat neerkomt op ongeveer 34.000 euro per huishouden.

De beslissing om zich op spaarders te richten, heeft voor Alex ook te maken met recente ophef over hoe grote banken met hun spaarders omgaan. Vorig jaar werd bekend dat bijvoorbeeld de Postbank stelselmatig de rente verlaagde op lopende spaarrekingen. ,,De spaarder wil dit soort rookgordijnen niet'', aldus de woordvoerster.

Naar aanleiding van de ophef rond de rentestrategie van de grote banken, stapten veel consumenten over naar kleinere aanbieders. Enkele buitenlandse banken in Nederland bieden zelfs rentepercentages die die van Alex weer ruimschoots overtreffen.

Meer over