Alders president-commissaris van ProRail

Oud-minister Hans Alders is vandaag benoemd tot president-commissaris van spoorbeheerder ProRail. Hij gaat op 1 juli aan de slag. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de enige aandeelhouder van ProRail, vandaag gemeld.

Redactie
Oud-minister Hans Alders is benoemd tot president-commissaris van ProRail. Beeld anp
Oud-minister Hans Alders is benoemd tot president-commissaris van ProRail.Beeld anp

Alders (61) volgt Michiel Boersma op, die sinds februari 2010 president-commissaris was. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt de 'grote bestuurlijke ervaring en het publieke profiel' van de PvdA'er Alders van grote waarde voor ProRail.

Minister
Alders was lid van de Provinciale Staten van Gelderland, Tweede Kamerlid en van november 1989 tot eind augustus 1994 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Daarna had hij een internationale functie en vanaf september 1996 was hij elf jaar commissaris van de Koningin in Groningen. Hij is nu onder meer voorzitter van het pensioenfonds voor zorg en welzijn en voorzitter van de zogeheten Alderstafel, een overlegorgaan voor de vliegvelden Schiphol, Eindhoven en Lelystad.

Ondertussen zoekt de raad van commissarissen samen met het ministerie naar een nieuwe president-directeur van ProRail. De vorige, Marion Gout, kondigde begin april plotseling haar vertrek aan. Ze zou moeite hebben met de strakkere aansturing door het Rijk van ProRail.

Meer over