Nieuws

Albert Heijn stapt ook in de markt voor flitsbezorging met proef in Amsterdam

In de strijd om de flitsbezorging van boodschappen aan huis meldt nu ook Albert Heijn zich. De supermarktketen gaat een samenwerking aan met de maaltijdbezorgers van Deliveroo en Thuisbezorgd.nl.

Liam van de Ven
Een maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl onderweg op de fiets. Thuisbezorgd.nl en Albert Heijn gaan samenwerken voor flitsbezorging van boodschappen aan huis.  Beeld ANP
Een maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl onderweg op de fiets. Thuisbezorgd.nl en Albert Heijn gaan samenwerken voor flitsbezorging van boodschappen aan huis.Beeld ANP

Vanaf volgende week zullen de bezorgers vanuit twee vestigingen van Albert Heijn boodschappen aan huis brengen binnen de ring van Amsterdam. De prijzen van de boodschappen zijn hetzelfde als in de winkel. De bezorgkosten van Deliveroo en Thuisbezorgd.nl worden de eerste maand niet doorberekend. Daarna gaat de consument wel extra betalen om de boodschappen te laten bezorgen.

Eerder stapte Albert Heijns grote concurrent Jumbo al in de markt voor flitsbezorging. Dat was een reactie op de stormachtige opkomst van pioniers Gorillas, Getir, Flinck en Zapp. Jumbo ging daarvoor een samenwerking aan met Gorillas.

Binnen dertig minuten thuis

Albert Heijn-topvrouw Marit van Egmond legt in een schriftelijke toelichting uit dat boodschappen ‘binnen ongeveer dertig minuten’ bezorgd kunnen worden. Op termijn wil Albert Heijn de bezorgdienst uitbreiden naar andere steden. Het bedrijf wil eerst zien welke producten in trek zijn en waar het assortiment van 1.200 artikelen moet worden uitgebreid. Wanneer een mogelijke uitbreiding plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Bedrijven als Gorillas en Getir maken gebruik van zogenoemde ‘dark stores’ in woonwijken als uitvalsbasis. Flitsbezorgers op fietsen en scooters halen daar hun bestellingen razendsnel op. Vaak staan de bezorgers tussen twee vrachtjes in te wachten rondom de dark store. Dat zorgt voor overlast bij omwonenden. De gemeente Amsterdam heeft daarom een stop gezet op de opening van nieuwe dark stores.

Albert Heijn gebruikt in plaats van dark stores zijn eigen supermarkten als uitvalsbasis voor de bezorgers, waardoor het verbod op nieuwe dark stores daarop niet van toepassing is. Om overlast rond de winkels te voorkomen, maakt Albert Heijn afspraken met Deliveroo en Thuisbezorgd.nl. Zo mogen bezorgers niet rondhangen voor de deuren van de supermarkt tussen bestellingen door.

Meer over