NieuwsElektronische hulpmiddelen

Alarmscherm, piepende armband en robothond: hoe tech helpt bij ‘social distancing’

Voor receptionisten en barista’s die bezoekers en klanten honderd keer op een dag moeten vragen afstand te houden is in de Aura Aware ontwikkeld. Het elektronisch schermpje licht op als iemand de anderhalvemeterregel vergeet en de balie of de koffiebar te dicht nadert.

Peter van Ammelrooy
Janneke van den Heuvel, ceo van het Amsterdamse bedrijf TryLikes toont de Aura Aware, een schermpje met sensor dat rood oplicht als iemand een balie of koffiebar te dicht nadert. Beeld Aura Aware
Janneke van den Heuvel, ceo van het Amsterdamse bedrijf TryLikes toont de Aura Aware, een schermpje met sensor dat rood oplicht als iemand een balie of koffiebar te dicht nadert.Beeld Aura Aware

De Aura Aware is niet de eerste gadget op de markt voor elektronische hulpmiddelen die ons moeten helpen tijdens de coronapandemie. In Antwerpen en Singapore worden ze al ingezet.

De Aura Aware is voorzien van een lidarsensor, een ‘oog’ dat met een pulserende laser 300 keer per seconde zijn omgeving aftast. De kleinste uitvoeringen van deze sensoren hebben een bereik van zo’n 4 meter; grotere versies zitten bijvoorbeeld gemonteerd op robotauto’s om andere weggebruikers en obstakels tijdig te kunnen signaleren.

Op het scherm 20 bij 25 centimeter zijn twee figuurtjes afgebeeld gescheiden door een pijl en de tekst Keep your distance en Thank you. Het scherm kleurt rood als de sensor constateert dat iemand te dichtbij komt.

Het afstandsalarm werd enkele weken geleden bedacht door oprichtster Janneke van den Heuvel van het Amsterdamse bedrijf TryLikes samen met haar technisch directeur Steven Kroon en de ondernemer Berend Raaff. Ze wilden een apparaat bouwen waarmee bedrijven hun deuren weer konden openen en tegelijkertijd de oproep van het kabinet naleven tot social distancing.

Prins

‘Het staat netter dan strepen en pijlen op de vloer of afzetlinten’, legt Van den Heuvel uit. De technologie van de Aura Aware is afgeleid van een ander product van TryLikes, waarmee bedrijven op afstand kunnen registreren hoeveel mensen zich in een ruimte bevinden. Het woonwarenhuis Ikea gebruikt TryLikes-sensoren om te voorspellen hoeveel kassa’s er open moeten om lange wachtrijen te voorkomen.

De Aura Aware heeft een bereik van iets meer dan 180 centimeter en bestrijkt een hoek van 27 graden. Bedrijven kunnen het ‘verkeersbord’ met een smartphone-app zo afstellen dat er ook een alarmsignaal klinkt als iemand het afstand bewaren vergeet of negeert.

Nadat de bedenkers een webshop hadden opgezet, stroomden de bestellingen binnen. Volgens Van den Heuvel zijn er 10 duizend exemplaren verkocht. Omdat snel te kunnen leveren is TryLikes in zee gegaan met de Eindhovense elektronicabouwer AME. Dat bedrijf zette een productielijn op die woensdag officieel werd geopend door prins Constantijn in zijn rol als ambassadeur voor Nederlandse techstart-ups. De prins verrichtte de ceremonie niet zelf: een robot op wieltjes met een schaar nam zijn plek in.

De Aura Aware. Beeld Aura Aware
De Aura Aware.Beeld Aura Aware

Haven van Antwerpen

Er zijn meer techbedrijven die in de markt voor social-distancingtoepassingen zijn gesprongen. Het Canadese Proxxi heeft een armband ontwikkeld die een signaal geeft als de dragers te dicht bij elkaar komen. De Halo is bedoeld voor bouwplaatsen, fabrieken en andere werkplekken waar personeel normaal in elkaars nabijheid werkt. De Halo werd aanvankelijk gemaakt voor elektriciteitscentrales om te voorkomen dat personeel in aanraking komt met hoogspanningsapparaten.

In de haven van Antwerpen werd een soortgelijke gadget al gebruikt om werknemers te waarschuwen voor bewegende kranen of voertuigen of als iemand te water raakte. De Rombit, een lokaal product, is nu zo aangepast dat de armband waarschuwt voor een te dichte nadering door collega’s, die ook zo’n polsbewaker dragen.

Spot, de metalen hond

In Singapore zetten de autoriteiten een robothond in om bezoekers van een park te waarschuwen als ze niet genoeg afstand houden tot elkaar. ‘Spot’ is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics en patrouilleert nu twee weken op proef. Hij maakt ook video-opnamen zodat de autoriteiten een inschatting kunnen maken van de drukte in het park. Spot wordt verder gebruikt om medicijnen af te leveren in een ziekenhuis waar patiënten in isolatie liggen. Niet iedereen reageert ontspannen op het apparaat, dat lijkt op een metalen hond.

Meer over