Profiel

Al eeuwen synoniem voor grote rijkdom

Voor het geld hoeft baron Éric de Rothschild de Rembrandts van zijn familie niet te verkopen. Zijn afkomst staat garant voor vele miljarden.

Peter de Waard
Éric de Rothschild: 'Bourgognes maken je agressief, met een Lafite sluit je een overeenkomst.' Beeld
Éric de Rothschild: 'Bourgognes maken je agressief, met een Lafite sluit je een overeenkomst.'Beeld

Rijk worden is een kunst, rijk blijven is magie. De familie Rothschild of De Rothschild (Franse versie) is, eigenlijk als enige, al twee eeuwen synoniem voor mateloze rijkdom, bizarre extravagantie en uiterste discretie. De Rothschilds hebben talrijke aanvallen op hun rijkdom overleefd: de nazi-periode, waarbij ze als joden veel van hun bezittingen verloren, de na-oorlogse nationalisaties en natuurlijk de onderlinge familietwisten. Onlangs stonden twee familiestaken nog tegenover elkaar bij de rechtbank in een geschil over het gebruik van de naam Rothschild.

Baron Éric de Rothschild, de telg die nu de twee Rembrandts op de markt brengt, zag in 1981 met lede ogen hoe president Mitterrand zijn familiebank in Parijs nationaliseerde. De Rothschilds zouden veruit de rijkste familie ter wereld zijn - met schattingen van een vermogen van 500 miljard tot zelfs 1 biljoen euro - maar zelfs de tijdschriften Forbes en Fortune kunnen daar geen vinger achter krijgen bij het samenstellen van hun rijkenlijsten.

Waar is de waarheid?

Toen een Britse biografe een boek wilde schrijven onder de titel Leugens over de Rothschilds gaf ze de opdracht snel terug: 'Het is gemakkelijk om de leugens te vinden, maar de waarheid vind ik nergens.'

Vaststaat dat de Rothschilds behalve exclusieve banken, onbetaalbaar vastgoed en exquise wijngaarden ook de mooiste privé-kunstcollectie in de wereld hebben. En omdat zij het langste kunst verzamelen, hebben ze ook het meeste.

Het past in de traditie van nieuw geld om peperdure schilderijen te kopen en te verkopen, maar het oude geld doet dat niet. Oud geld geeft familiestukken meestal voor eeuwig in bruikleen aan musea die ze beter kunnen bewaken en conserveren dan mogelijk is in de oude landhuizen of vochtige kastelen.

Vele Rothschilds zijn lid van de besturen van beroemde museums als het Louvre en de National Gallery. In totaal hebben de Rothschilds naar schatting 50 duizend kunstwerken (in bruikleen) gegeven aan musea in de wereld, waaronder bijvoorbeeld Vermeers De Astronoom, die in het Louvre hangt.

Opmerkelijk

Dat de 74-jarige Éric de Rothschild nu voor twee Rembrandts de hoogste prijs wil hebben, is opvallend. Hij zit in het bestuur van de vriendenclub van het Louvre en is ook nog eens getrouwd met de kunstenares Maria-Beatrice Caracciolo Di Forino.

De Rothschild is mede-eigenaar van twee van de grootste vermogensbeheerders in de wereld: de UK Private Banking & Trust en Paris Orléans, die elk tientallen miljarden beheren. En hij is de grote donateur en president van de synagoge van Parijs. Hij nam in 1975 van zijn oom ook het beheer over van het wijnhuis Château Lafite Rothschild, gelegen naast het bekendere Château Mouton Rothschild. Hij zei niet zo lang geleden: 'Ik houd van een goede Bourgogne. En er zijn hele goeie Bourgognes. Maar Bourgognes maken je agressief, waardoor je de neiging krijgt te gaan vechten. Met een Lafite sluit je een overeenkomst.'

Het blad Challenges - de Franse Quote - schatte zijn vermogen op 525 miljoen euro. Vorige maand kocht hij voor zijn echtgenote appartement van 1 miljoen dollar in New York, zodat ze daar dichtbij de kunstenaarkolonie kan vertoeven.

Het is niet bekend of hij of een van zijn kinderen op zwart zaad zit, of de verdeling van een erfenis de reden is voor de verkoop van de Rembrandts, of dat hij zijn reputatie als filantroop totaal zinloos op het spel zet. Eigenlijk weet de buitenwereld nooit hoe het met de Rothschilds gaat, behalve dan dat ook de volgende generatie (Éric de Rothschild heeft drie kinderen) weer mateloze rijkdom zal genieten.

Meer over