Akzo zet koersdaling onverdroten voort

De Amsterdamse effectenbveurs was vrijdag niet sterk onder de indruk van de koersbewegingen op Wall Street. De Dow Jones sloot donderdag bijna 200 punten lager en opende vrijdag bij het scheiden van de markt in Amsterdam 50 punten hoger....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Amsterdamse AEX-index opende weliswaar 15 punten lager maar beperkte het verlies uiteindelijk tot 8,01 punten ofwel 0,63 procent op 1272,05. Ook de Midkap-index voor Nederlandse bedrijven verloor terrein. De Midkap sloot 7,69 punten lager op 1807,73.

Een handelaar vindt de koersdalingen niet onrustbarend. 'Het belangrijkste is dat de aandelen prijshoudend blijven. De koersbewegingen lijken iets tot rust gekomen. Het zou niet ongewoon zijn dat er na 400 punten winst voor de AEX een correctie komt. Maar tot nu toe zien we dat dalingen met 50 punten de volgende dagen meteen worden goedgemaakt.'

De daling van de Amsterdamse indices lag in lijn met de andere Europese beurzen. De Franse CAC sloot 0,7 procent lager, de Duitse Dax 0,2 en de Engelse FTSE 1,29 . In Europa sprongen alleen Milaan en Brussel uit de ban met lichte stijgingen van hun beursindex.

De daling van de AEX werd aangevoerd door Philips. In de naweeën van de kwartaalcijfers verloor het electronicafonds 5,80 gulden op 165,50. Dat was goed voor een daling van de index met 3 punten. Bij de Midkap werd de daling aangevoerd door Getronics met 2,70 gulden verlies op 114,30.

Chemieconcern Akzo verloor voor de vierde openvolgende dag, nu ruim 3 procent, op 110,90. 'Concurrenten als ICI, Dow Chemical, en Monsanto hebben winstwaarschuwingen gegeven. Dat werkt door', zegt een handelaar. Collega DSM steeg overigens 2,90 gulden op 208 rond.

Meer over