Akzo en CME leggen ruzie over zonnecel bij

Het conflict tussen chemiereus Akzo Nobel en het kleine bedrijfje Chip Market Europe (CME) is uit de wereld. CME trekt zijn beschuldigingen tegen Akzo in, terwijl Akzo de tegenpartij 'een passende vergoeding' betaalt....

ANP

ARNHEM

CME beschuldigde Akzo van diefstal van een lumineus idee voor de productie van zonnecellen, waarop het bedrijfje dreigde een claim van 'enkele honderden miljoenen' in te dienen. Na een getuigenverhoor volgde vorig jaar een bemiddelingspoging, die uiteindelijk stuk liep.

Het conflict draaide om een revolutionaire methode om zonnecellen te produceren. CME claimde dit idee al in het voorjaar van 1996 te hebben gelanceerd, waarop het contact zocht met universiteiten, TNO en Akzo om tot daadwerkelijke productie te kunnen overgaan. Akzo zou zich na verloop van tijd 'plotseling' uit dat samenwerkingsverband hebben teruggetrokken, waarna het bedrijf zelf octrooi aanvroeg.

Gezamenlijk stellen Akzo en CME vast dat veel onduidelijkheid is te wijten aan het feit dat in de beginfase van het project 'geen afspraken zijn gemaakt over kennisbescherming, waardering van ingebrachte kennis en eventuele opbrengsten uit deze kennis'.

Beide partijen gaan nu huns weegs, zonder elkaar nog met juridische procedures lastig te vallen.

Meer over