Akkoord over nieuwe regels voor banken

Toezichthouders en centrale bankiers hebben een akkoord bereikt over nieuwe kapitaal- en liquiditeitseisen voor de bankensector. Dat heeft de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) maandagavond bekendgemaakt. De exacte nieuwe regels worden later openbaar gemaakt.

ANP

Het akkoord behelst onder meer de definitie van kapitaal en een liquiditeitsstandaard. Ook zijn er nieuwe regels opgesteld voor de hoeveelheid eigen vermogen die banken moeten aanhouden ten opzichte van hun vreemd vermogen.

Een mijlpaal


'De bereikte akkoorden zijn een mijlpaal en moeten de weerbaarheid van banken versterken', zei Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) en coördinator van de commissie die de nieuwe eisen coördineert.

Het Baselcomité, het samenwerkingsverband van 's werelds belangrijkste centralebankpresidenten, lanceerde afgelopen december een voorstel voor de zogeheten Basel III-eisen. Daaronder zouden banken meer en een betere kwaliteit kapitaal moeten aanhouden. Zo kunnen ze economische schokken in de toekomst weerstaan zonder de belastingbetaler om hulp te hoeven vragen. Het Basel III-akkoord vormt de hoeksteen van de wereldwijde plannen om een herhaling van de laatste economische crisis te voorkomen.

Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (AFP) Beeld AFP
Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (AFP)Beeld AFP
Meer over