Akkoord NYSE en Euronext over fusie

De effectenbeurs van New York en Euronext, de exploitant van de beurzen in Amsterdam, Parijs, Lissabon en Brussel, willen fuseren. Daartoe hebben de twee bedrijven een akkoord gesloten, zo liet NYSE donderdag in New York weten....

ANP

De New Yorkse beurs wil Euronext overnemen voor 7,78 miljard euro, ofwel 10 miljard dollar. De Amerikaanse beurs wil dat bedrag betalen in een combinatie van geld en aandelen. Zo krijgt een belegger voor één aandeel Euronext 0,98 aandeel NYSE plus 21,32 euro.

Als de fusie slaagt, gaat het nieuwe bedrijf verder onder de naam NYSE Euronext. Het hoofdkantoor komt in New York en de huidige baas van NYSE, John Thain, neemt de leiding. Wel komen er internationale hoofdkantoren in Parijs en Amsterdam.

NYSE had vorige week al een bod uitgebracht op Euronext. Maar de Amerikanen zijn niet de enigen die azen op het Europese beursbedrijf. Ook het beursbedrijf Deutsche Börse wil Euronext overnemen. De Duitsers zijn bereid meer te betalen voor de branchegenoot.

Met het akkoord is duidelijk geworden dat bestuur van Euronext zijn voorkeur geeft aan een samengaan met de Amerikanen. Euronext-bestuursvoorzitter Jean-Francois Théodore liet dat een week geleden ook al weten tijdens een jaarvergadering voor aandeelhouders. Volgens Théodore levert een fusie met de NYSE meer besparingen op dan een samengaan met Deutsche Börse. Deze worden geschat op 375 miljoen dollar (293 miljoen euro). Een huwelijk met Deutsche Börse zou de kosten met ‘slechts’ 154 miljoen euro terugdringen, zo becijferde Euronext eerder.

De vraag blijft of aandeelhouders akkoord gaan met de fusie. ‘Binnenkort krijgen zij de kans om zich over deze deal uit te spreken’, zei een woordvoerder van Euronext Amsterdam vrijdag. Hij denkt dat het wel zes tot acht maanden kan duren voordat de transactie is afgerond. Deutsche Börse heeft nog niet gereageerd op het akkoord, liet hij verder weten.

Bij een geslaagde overname ontstaat een bedrijf met een beurswaarde van ongeveer 15 miljard euro. Daarmee overstijgt de beurs van New York de Chicago Mercantile Exchange, nu de grootste beurs in de Verenigde Staten.

Het pan-Europese Euronext werd in september 2000 opgericht en omvatte aanvankelijk de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam. In 2002 trad de beurs van Lissabon toe en in dat jaar werd ook de Londense optie- en termijnbeurs Liffe overgenomen.

Meer over