Airbnb voelt protest in eigen huis

Stijgen de huren door Airbnb? Boze inwoners van San Francisco menen van wel en protesteerden in het hoofdkwartier van de huizendeelsite. Ze hopen op dat de tijdelijke verhuur wordt beperkt.

Een van de actievoerders die maandag het hoofdkantoor van huizendeelsite Airbnb in San Fransisco binnenvielen. Beeld Steve Rhodes / Demotix
Een van de actievoerders die maandag het hoofdkantoor van huizendeelsite Airbnb in San Fransisco binnenvielen.Beeld Steve Rhodes / Demotix

Boze inwoners van San Francisco zijn maandag binnengedrongen in het hoofdkantoor van Airbnb in het centrum van de stad. Daarmee protesteerden ze tegen de stijgende huren, mede veroorzaakt door de huizendeelsite. Dinsdag hield de stad een referendum over een aanscherping van de regels voor tijdelijke verhuur.

San Francisco is een van de frontlinies waar de oude wereld zich verzet tegen de verworvenheden van het digitale tijdperk. Juist hier, zo dicht op Silicon Valley, is de stad door de opkomst van nieuwe technologie zo aan het veranderen dat er spanningen ontstaan tussen de inwoners die daar wel en niet van profiteren.

De woede richt zich nu op Airbnb, het platform waarop mensen een kamer of hun hele huis voor een paar dagen te huur kunnen aanbieden. Omdat het voor huiseigenaren veel lucratiever is hun woning op deze manier te gelde te maken dan met reguliere verhuur, ontstaat er extra schaarste aan huurhuizen voor lokale bewoners. Dat drijft de prijzen omhoog. Inmiddels staan er naar schatting tienduizend huizen in San Francisco op Airbnb en vergelijkbare sites. Ze kosten zo'n 183 dollar per nacht.

null Beeld Demotix Airbnb
Beeld Demotix Airbnb

Wetten van de vrije markt

Het verzet is samengebald in Voorstel F, ingediend door een coalitie van vakbonden en buurtactivisten. Dat moet tegenwicht bieden aan de wetten van de vrije markt. Dinsdag mochten de inwoners van San Francisco daarover stemmen. Het aantal dagen dat een huis in de tijdelijke verhuur mag, wordt in het voorstel beperkt tot 75. Verhuurders moeten elk kwartaal hun inkomsten opgeven.

Dat liet Airbnb niet over zijn kant gaan. Niet omdat San Francisco zo'n essentiële markt is, maar omdat het bang is voor een precedent. Het heeft iets meer dan 8 miljoen dollar (7,3 miljoen euro' gestoken in een goodwillcampagne. In bushokje hingen posters met teksten als: 'Lieve gemeente, we hopen dat jullie een deel van de 12 miljoen dollar aan hotelbelastingen [betaald door Airbnb] gebruiken voor nieuwe fietsstroken. Liefs, Airbnb.'

Dat was tegen het zere been van veel bewoners van San Francisco. 'Dus jullie betalen belasting! Fantastisch! Ik ook!', was één van de reacties. Airbnb moest excuses aan bieden voor de 'arrogante' en 'passief-agressieve toon' van de posters en haalde ze weer weg.

null Beeld Demotix Airbnb
Beeld Demotix Airbnb

Onbetaalbaar

Naast de belastingafdracht heeft Airbnb een tweede argument waarom de stad beter af is. Tijdelijke verhuur vergroot de inkomenskloof niet, maar overbrugt die juist. Mensen die eigenlijk te weinig verdienen om de hoge huren te betalen, kunnen dankzij Airbnb het hoofd boven water houden, vinden voorstanders.

Feit is dat de huren in San Francisco zelfs voor beginnende artsen en advocaten onbetaalbaar zijn geworden. Een appartement met één slaapkamer kost volgens de vastgoedwebsite Zillow al gauw 4.000 dollar (3.500 euro) per maand, meer dan in Manhattan. In en rond San Francisco hoor je overal verhalen van mensen die gedwongen moesten verhuizen. Melesande Perera (35), een kindertherapeut, woonde vroeger in de wijk The Mission, en nu 30 kilometer naar het noorden, in Fairfax. Haar huur ging in twee jaar van 2.000 dollar naar 5.000 dollar per maand.

null Beeld Demotix Airbnb
Beeld Demotix Airbnb

'Techies'

Juist in haar oude wijk, vroeger vooral bewoond door Latino's, hebben de 'techies' toegeslagen. De straten zitten vol cocktailbars en biologische restaurants, de oude groentewinkels verdwenen. De privébussen van Google en Facebook brengen hen elke dag naar hun werk, 30 kilometer zuidelijker in Silicon Valley.

Het zijn die goedbetaalde werknemers die de prijzen in San Francisco sowieso al opjoegen. Airbnb, inmiddels 25 miljard dollar waard en in handen van een paar jonge miljardairs, is daarvan een symbool geworden. Toch haalt Voorstel F het volgens de eerste peilingen niet.

null Beeld Demotix Airbnb
Beeld Demotix Airbnb

Airbnb & Amsterdam

Ook in Amsterdam heeft Airbnb invloed op de huizenprijzen. Die stijgen daar veel harder dan in andere Nederlandse steden. Dat blijkt uit een woningmarktanalyse die ING vorige week publiceerde. 'Toerisme speelt een rol bij de huidige prijsvorming van Amsterdamse koopwoningen', schrijft de bank. 'Particuliere verhuur heeft sinds de komst van Airbnb een enorme vlucht genomen in de hoofdstad. De mogelijkheid geld te kunnen verdienen met de eigen woning, maakt het eigen huis waardevoller voor bestaande en potentiële woningbezitters. Dit kan de prijsvorming van woningen in Amsterdam beïnvloeden.' ING voorspelt dat Amsterdamse woningen begin 2016 weer net zo duur zijn als in het recordjaar 2008.

null Beeld Demotix Airbnb
Beeld Demotix Airbnb
Meer over