Air France-KLM wijst Alitalia de deur

Air France-KLM breekt de overnamegesprekken af nadat gesprekken met de vakbonden waren stukgelopen.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft woensdag de overnamegesprekken afgebroken met Air France- KLM. De Italiaanse topman Maurizio Prato is afgetreden, aldus een verklaring van Alitalia woensdag nadat gesprekken tussen de luchtvaartmaatschappijen en de vakbonden waren stukgelopen.

Einde
Een Air France-KLM woordvoerder heeft ‘werkelijk geen idee’ of het afhaken van Alitalia het definitieve einde betekent van de fusieplannen. Volgens hem kwamen de Italiaanse vakbonden ‘opeens met een overnameplan dat volkomen afwijkt van ons eigen voorstel’. Volgens Air France-KLM zouden de plannen van de vakbonden leiden tot grote verliezen voor Alitalia.

Voor KLM is het de tweede keer dat een fusie met Alitalia mislukt. De eerste keer haakte echter KLM af, wat de luchtvaartmaatschappij in 2002 op een boete van 180 miljoen euro kwam te staan.

Steun
Air France-KLM topman Spinetta heeft altijd de steun gevraagd van de Italiaanse vakbonden bij de overname van de luchtvaartmaatschappij die een miljoen euro per dag verlies maakt. Spinetta benadrukte dat de bezuinigingsvoorstellen waar de vakbonden tegen te hoop liepen ‘van Alitalia zelf waren.’

In Italië verzette vooral ex-premier Silvio Berlusconi zich tegen de verkoop van Alitalia. Hij wil het behoud van de luchtvaartmaatschappij voor Italië een speerpunt maken van zijn verkiezingscampagne. Voor Berlusconi en aanhang is het vooral pijnlijk dat Air France- KLM veel vluchten wil overbrengen van vliegveld Malpensa bij Milaan naar Rome. Reizigers uit het noorden van Italië zouden zo langer onderweg zijn dan in het verleden.

Het bestuur van de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij komen donderdag bijeen om ‘te beslissen wat de geschikte vervolgstappen zijn’. De afgetreden Alitalia-topman was in grote lijn voorstander van de overname van het bijna failliette Alitalia door het Frans-Nederlandse Air France- KLM. De Italiaanse regering stemde ook in met de overname. De Italiaanse overheid is de grootste aandeelhouder van Alitalia.

Meer over