Air France-KLM blijft groeien

Air France-KLM heeft stevige concurrentie te duchten in het vrachtvervoer, desondanks verdrievoudigde de nettowinst van de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa in het derde kwartaal....

Dat kwam vooral door de aanhoudende stijging van het aantal passagiers. Het vervoer van reizigers steeg 4,3 procent, terwijl de capaciteit iets toenam tot 4,7 procent. Het gevolg was dat de bezettingsgraad van de vliegtuigen hoog bleef, met 79,8 procent.

De nettowinst van Air France-KLM steeg van 77 miljoen euro in het derde kwartaal van 2005 naar 229 miljoen in het afgelopen jaar. Analisten hadden 162 miljoen euro voorspeld. In november presenteerde de vliegtuigmaatschappij ook al een gunstig kwartaal, dat uitstak boven de prognose van analisten.

De omzet van de luchtvaartcombinatie groeide in de laatste drie maanden met 6 procent tot 5,75 miljard euro.

De ‘agressieve’ concurrentie van prijsvechters in het vrachtvervoer leiden tot een omzetdaling van 3 procent in het vrachtvervoer van Air France-KLM. Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de vrachtdivisie achterblijft.

Voor het gehele boekjaar rekent de luchtvaartmaatschappij echter op ‘zeer sterke resultaten.’

De kerosine blijft een stevige kostenpost. De brandstofrekening steeg het afgelopen kwartaal met ruim 8 procent bij een extra verbruik van 2 procent. Ook aan personeel was het bedrijf meer kwijt, ongeveer 5 procent. Dit kwam grotendeels voor rekening van een bijdrage van Air France aan de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Het dochterbedrijf Transavia.com profiteerde ook van de opleving in de luchtvaartsector. De omzet van de prijsvechter steeg in de periode april tot en met december met meer dan 19 procent tot 473 miljoen euro.

Meer over