Ahold is risee van de beurs na correctie van omzetcijfers

'Wij hebben twee fantastische weken achter de rug', zegt een sales trader van ING Wholesale. 'Vrijdag zag je daarom veel beleggers winst nemen.' De AEX-index daalde daardoor 6 punten, en kwam aan het eind van de dag op 441,37 punten uit....

Albert Heijn was de risee van de beurs. Het bedrijf moest vrijdag de omzetcijfers van zijn Amerikaanse dochters Giant Landover en Stop & Shop, die het een dag eerder bekend had gemaakt, corrigeren. Ahold leverde 4,11 procent van zijn beurswaarde in; aan het eind van de dag kostte een aandeel 6,53 euro.

'Ongelofelijk onhandig', oordeelt de beurshandelaar van ING Wholesale. 'Uiteindelijk verandert er heel weinig aan de waarde van het bedrijf. Dat de koers toch zo sterk daalt, komt echt doordat Ahold wordt afgestraft. Beleggers beginnen zich af te vragen of ze hun boekhouding nu nog steeds niet op orde hebben.' ING verlaagde zijn waardering voor het aandeel op vrijdagochtend, nog voor de gecorrigeerde cijfers naar buiten kwamen.

Heineken moest in de ochtend bijna 2 procent inleveren. De bierbrouwer maakte gisteren na sluiting van de beurs bekend dat de winst dit jaar naar verwachting 25 miljoen euro lager zal uitvallen. De oorzaak: om in de VS het nieuwe Premium Light bier in de markt te zetten, is 50 miljoen euro nodig.

Maar in de loop van de dag herstelde Heineken zich vrijwel helemaal. 'Het aandeel ligt echt achter bij de rest van de markt', verklaart een handelaar. 'Onze indruk was dat Amerikanen aan het kopen zijn geslagen.' Ook de afgelopen dagen steeg de koers van het aandeel al met procenten tegelijk.

Van de uitgevers was vooral Reed Elsevier de gebeten hond. 'Wij zagen beleggers Reed Elsevier inruilen voor Wolters Kluwer.' Dat bedrijf was met een koersstijging van 0,3 procent het best presterende AEX-fonds. De beurshandelaar: 'Er waren vandaag geruchten van een overname.'

Europese beurzen bleven vrijdag last houden van zenuwen over recente geopolitieke ontwikkelingen. 'Iran staat nog steeds volop in de krantenkoppen', zei de handelaar van ING. Het land is vastbesloten zijn nucleaire programma te hervatten, en de Europese Unie heeft een diplomatieke oplossing van het nuclaire probleem inmiddels vrijwel helemaal opgegeven.

Dat zou op termijn gevolgen kunnen hebben op de olietoevoer vanuit Iran, en dus op het prijsniveau op de internationale markten. Iran is na Saoedi-Arabië het belangrijkste OPEC-land, en de op drie na grootste olieproducent van de wereld.

De economische groei mag dan aantrekken, afgelopen week werd nog eens bevestigd dat Europese bedrijven wel degelijk last hebben van de dure olie. Het Duitse Südzucker, bijvoorbeeld, de grootste suikerproducent van de wereld, maakte bekend dat zijn winst in het derde kwartaal van vorig jaar met 3,4 procent is gedaald.

Behalve de hoge energiekosten gaf het bedrijf een gestaag groeiende suikerberg in Europa op als oorzaak: het aanbod van suiker overtreft momenteel de vraag. Nu de Europese Commissie ook nog eens heeft besloten zijn garantieprijs voor suiker te verlagen, probeert Südzucker zijn afhankelijkheid van suiker te verlagen. Het bedrijf is grotendeels in handen van een coöperatie van Duitse bietenboeren.

De DAX, de graadmeter van de beurs in Frankfurt, daalde 1,1 procent, de Franse CAC 40 leverde 0,8 procent in, en de Britse FTSE 100 een half procent. Voor de meeste beurzen was dat de grootste daling sinds een maand.

In heel Europa moesten financiële bedrijven en verzekeraars fors inleveren. In de AEX waren Aegon (-2,66 procent) en ING (-2,11) na Ahold de grootste dalers. Over de afgelopen drie maanden waren verzekeraars na mijnbouwbedrijven de best presterende fondsen.

Meer over