Ahold 'draait aandeelhouders een loer' met verlenging beschermingsconstructie

Ahold Delhaize heeft zijn aandeelhouders ‘eigenlijk een loer gedraaid’ door eerder dit jaar opeens te melden dat het zelf over de verlenging van zijn beschermingsconstructie gaat. Het buitenspel zetten van de aandeelhouders – die jarenlang dachten dat zij mochten beslissen op dit belangrijke punt – ‘is een bedrijf als Ahold onwaardig’.

Ahold Delhaize topman Dick Boer. Beeld Reuters
Ahold Delhaize topman Dick Boer.Beeld Reuters

Dat zei Jasper Jansen van beleggersvereniging VEB woensdag bij de aandeelhoudersvergadering van het supermarktconcern in Amsterdam. Ahold Delhaize en diverse aandeelhouders hebben een hoogoplopend conflict over de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize. Die mag tijdelijk extra aandelen uitgeven om zo de zeggenschap over te nemen en ongewenste belagers buiten de deur te houden. Met deze beschermingsconstructie wist KPN jaren geleden de Mexicaanse miljardair Carlos Slim te verjagen.

Een succesvol instrument tegen de gevreesde vijandige overnames dus, alleen loopt vervelend genoeg voor Ahold Delhaize de constructie in december af. Twee jaar geleden, bij de fusie met Delhaize, wilde Ahold de aandeelhouders vragen om verlenging. Toen die tegen dreigden te stemmen, werd het punt van de agenda gehaald. Dit jaar meldde Ahold dat het bij nader inzien de constructie zelf mag verlengen, in overleg met de Stichting, maar zonder dat goedkeuring van de aandeelhouders nodig is.

Scheidend topman Dick Boer en de nieuwe president-commissaris Jan Hommen (onder meer ex-ING) herhaalden woensdag dat Ahold er zelf over gaat. De aandeelhouders mochten er woensdag wel over praten, maar niet over stemmen. Het duo beloofde alle belangen zorgvuldig te zullen afwegen, voordat er later dit jaar een besluit wordt genomen over verlenging.

Voor de VEB is dat niet genoeg. De belangenbehartiger van de particuliere beleggers dreigt naar de rechter te stappen als Ahold dat besluit niet alsnog aan de aandeelhouders voorlegt. Datzelfde geldt voor de Franse activistische aandeelhouder CIAM, die iets minder dan 1 procent van de aandelen Ahold heeft. Volgens CIAM en VEB staat de geloofwaardigheid van Ahold Delhaize op het spel en begeeft het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Bol.com zich ‘in riskant vaarwater’. De VEB wacht nu eerst het besluit van Ahold af.

Meer over