AFM legt handel op kleine bedrijvenbeurs NPEX stil om vergunningsperikelen

De handel op de Nederlandse beurs voor kleine bedrijven ligt sinds zaterdag stil. De NPEX moest sluiten van toezichthouder AFM omdat het een nieuwe, zwaardere vergunning nodig heeft. Het beursbedrijf hoopt die vergunning binnen enkele weken te ontvangen. Dan kan de beursvloer weer open.

Beurshandelaren. Beeld anp
Beurshandelaren.Beeld anp

Op de alternatieve beurs kunnen mkb-bedrijven sinds 2008 groeikapitaal van tussen de 1 en 15 miljoen euro ophalen door obligaties en aandelen aan te bieden. Er zijn 24 ondernemingen genoteerd op aan de NPEX, waaronder De Vegetarische Slager en herenkledingketen The Society Shop. Samen haalden de beursgenoteerde mkb'ers ruim 48 miljoen euro op, waarvan 23,5 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2017.

Nieuwe regelgeving

In september meldde het beursbedrijf al dat de handel mogelijk opgeschort zou worden als gevolg van nieuwe regelgeving die inging per 1 oktober 2017. Na overleg met de toezichthouder mocht de beurs tot zaterdag op dezelfde manier blijven handelen als ze voorheen deed. Sindsdien mag er niet meer gehandeld worden tot de systemen van de NPEX aangepast zijn aan de nieuwe regels. Investeerders blijven wel rente en aflossing op obligaties ontvangen en dividenden over hun aandelen.

'Inmiddels heeft NPEX systeemaanpassingen doorgevoerd en de benodigde aanvraag voor een uitbreiding van haar bestaande vergunning gedaan bij de toezichthouder', schrijft het beursbedrijf op de eigen website. 'Zodra de AFM de uitbreiding van de vergunning heeft goedgekeurd, is secundaire handel weer mogelijk. Helaas is niet concreter aan te geven per wanneer deze uitbreiding van de vergunning zal worden goedgekeurd.'

De AFM heeft dertien weken om een vergunningsaanvraag te behandelen.

Meer over