AFM legt handel in Numico stil

INDICES De toonaangevende Europese effectenbeurzen zijn maandag met winst aan de week begonnen. De distributeur van chemicaliën Univar en het voedingsmiddelenconcern Numico veroorzaakten maandag voor behoorlijk wat vuurwerk op een verder rustig Damrak....

NUMICO Tegen het sluiten van de beurzen werd bekendgemaakt dat het Franse voedingsmiddelenconcern Danone Numico wil overnemen. Danone betaalt 55 euro per Numico-aandeel. De handel in het aandeel Numico was even na 12.00 uur uur stilgelegd op last van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het aandeel stond toen met 11,4 procent winst op 44,50 euro. De handelsvolumes waren daarmee ongeveer vier keer zo hoog als normaal. Beurshandelaren vermoeden dat er sprake is van handel met voorkennis.

UNIVAR Verder werd maandag bekend dat CVC Capital Partners Univar wil kopen voor 53,50 euro per aandeel, een premie van ruim 37 procent ten opzichte van de slotkoers vrijdag. Het aandeel Univar, dat staat genoteerd in de MidKap-index, schoot 36 procent omhoog tot bijna 53 euro. De winst van de MidKap was met name aan deze koerssprong te danken.

OVERNAMEGERUCHTEN Naast Numico waren ook de printer- en faxfabrikant Océ (plus 4,7 procent) en het tankopslagbedrijf Vopak, dat 4,9 procent duurder werd, onderwerp van overnamespeculaties. ‘Océ heeft recent goede kwartaalcijfers bekendgemaakt en ook dit bedrijf is een overnamekandidaat’, zo verklaarde een vermogensbeheerder de koerswinst.

ARCELOR MITTAL Het staalconcern Arcelor Mittal kon maandag profiteren van een koopadvies van Deutsche Bank. Het aandeel ging 3,3 procent omhoog. De dalers in de AEX waren duidelijk in de minderheid.

RODAMCO EUROPE Het vastgoedfonds Unibail-Rodamco Europe was maandag de grootste daler van de AEX-fondsen met een verlies van ruim 1 procent. Vooral vastgoedfondsen lijden onder de hoge rentestanden.

DOLLAR Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3625 dollar, dat is een onveranderde koers ten opzichte van het slot van vrijdag.

Meer over