AFM: beleggers vaker waardeloze aandelen aangesmeerd

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het afgelopen jaar 22 organisaties geïdentificeerd die beleggers telefonisch benaderen om hen waardeloze aandelen te verkopen. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2015. De verkopers van zulke 'boilerrooms' bedienen zich volgens de AFM van geraffineerde en agressieve verkooppraktijken.

Jeroen van Wensen
null Beeld
Beeld

Om vertrouwen te wekken bij potentiële beleggers gebruiken boilerrooms vaak de naam van bekende bedrijven. Zo bedient één van de boilerrooms die op de waarschuwingslijst van de AFM staat zich van de naam Orix Capital Trading. Dat is nauwelijks te onderscheiden van Orix, de moedermaatschappij van belegger Robeco.

Beleggers die ingaan op het aanbod van boilerrooms raken hun geld zonder uitzondering kwijt. Gedupeerden blijven achter met een stapel aandelen in een waardeloos bedrijf of met nepaandelen.

Dubbel opgelicht

De AFM constateert dat de oplichters steeds vaker twee keer toeslaan bij dezelfde belegger. 'Mensen die door een boilerroom zijn opgelicht worden daarna benaderd door een partij die beweert het verloren geld terug te kunnen krijgen. De gedupeerde belegger moet in ruil voor deze hulp eerst een bedrag overmaken. Vervolgens geeft de 'hulpverlener' niet thuis en kunnen beleggers nog een keer naar hun geld fluiten', waarschuwt de AFM-woordvoerder.

Het is in Nederland verboden consumenten op de bonnefooi te bellen met de vraag of ze aandelen willen kopen. Maar de AFM kan geen aangifte doen tegen boilerrooms. Het Openbaar Ministerie kan alleen optreden na aangifte door een gedupeerde belegger. Het enige wat de AFM kan doen, is waarschuwen.

De AFM houdt geen cijfers bij over het aantal gedupeerden en de bedragen die gemoeid zijn met deze malafide verkooppraktijken. 'Bij een boilerroom werken oplichters en wat zij doen is strafbaar. Het is aan het Openbaar Ministerie om deze verkopers te vervolgen. Wel doet de AFM aan de hand van meldingen onderzoek. Als we met een boilerroom van doen hebben, dan plaatsen we het bedrijf op de waarschuwingslijst.'

Meer over