Afkoeling economie VS zweept koersen op

De Amsterdamse effectenbeurs sloot gisteren, voor het eerst in zes dagen, in opperbeste stemming af. Nadat om half drie bekend werd dat de banengroei in de Verenigde Staten in de maand augustus veel lager is geweest dan verwacht, spoot de AEX index, de beursgraadmeter, omhoog....

De AEX sloot met een plus van 13,63 punten op 578,63 punten. Daarmee volgde het Damrak de effectenbeurs van New York, waar de Dow Jones (de Amerikaanse barometer) eveneens de hemel bestormde.

Ook elders in Europa sloeg de euforie toe na het bekendworden van de Amerikaanse groeicijfers. 'Er is sprake van opluchting in de markt', concludeert een analist.

De achterblijvende groei van de werkgelegenheid wordt door beleggers als een gunstige ontwikkeling gezien. Het is een aanwijzing dat de Amerikaanse economie minder uitbundig groeit dan lange tijd het geval was. Daardoor is het risico van inflatie verminderd en dus ook de kans op een renteverhoging, al is de vrees voor het rentespook nog niet helemaal verdwenen.

Alle 25 fondsen in de AEX index gingen er gisteren op vooruit. Heineken, 's werelds grootste bierbrouwer, ging er 1,90 euro (4 procent) op vooruit en sloot op 50 euro, na een gunstige beoordeling door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

De financiële waarden profiteerden van de geruchten over mogelijke nieuwe fusies, nu Legal & General en de National Westminster Bank praten over samengaan. Het aandeel ING werd 1,65 euro meer waard op 53,25 euro, mede doordat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zijn positieve oordeel handhaafde.

Aegon, de verzekeraar, ging bijna 3 euro omhoog op 81,95 euro (3,7 procent). Kort tevoren was bekend geworden dat Aegon belangstelling heeft voor de Britse branchegenoot Equitable Life Assurance Society.

Ahold zag zijn goede winstcijfers niet vertaald in een koersstijging. De beleggers willen snel weten welke overnames de grootgrutter van plan is, zo verklaart een analist de bescheiden koersstijging van slechts 4 eurodubbeltjes op 33,60 euro.

Meer over