'Afdracht aan Kamer van Koophandel afschaffen'

AMSTERDAM - Als het aan D66 ligt, worden bedrijven in de toekomst niet langer verplicht tot het betalen van een afdracht aan de Kamer van Koophandel. In de praktijk zou dat hoogstwaarschijnlijk betekenen dat het instituut verdwijnt, omdat de verplichte afdracht de belangrijkste inkomstenbron is. GroenLinks en regeringspartij VVD steunen het plan.

Van onze redactie
© anp Beeld
© anp

De Kamer van Koophandel (KvK) adviseert bedrijven, behartigt hun belangen en beheert het handelsregister, waar alle bedrijven en instellingen met rechtspersoonlijkheid staan ingeschreven. Alle bedrijven zijn verplicht om zich in te schrijven. Zij betalen daarvoor een jaarlijkse contributie.

Rompslomp
Volgens D66 en GroenLinks zitten veel bedrijven echter niet te wachten op de verplichte rekeningen en de extra rompslomp die dit met zich meebrengt. De KvK werkt nu samen met het Agentschap NL en Syntus. De VVD vindt dat de activiteiten gebundeld moeten worden in één organisatie. Bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken zal de partij aan minister Verhagen (CDA) vragen of er zo'n centraal loket kan komen.

Het afschaffen van de KvK zou een ramp betekenen voor ondernemers, meent algemeen directeur Frans van Steenis van de KvK. 'De rechtszekerheid van alle ondernemers in Nederland zou in gevaar komen', stelt hij. 'Honderdduizenden startende ondernemers die ieder jaar de sprong wagen naar het vrije ondernemersschap zouden bovendien hun belangrijkste onafhankelijke steunpilaar verliezen.'

Infrastructuur
Van Steenis is het er wel mee eens dat er één loket moet komen voor alle ondersteunende en informatieve diensten, maar dat moet volgens hem de KvK zelf zijn. 'Wij zijn de enige instantie in Nederland die beschikt over een fijnmazige infrastructuur. We zouden morgen al met de één-loket-aanpak kunnen beginnen.'

De KvK wil echter eerst afwachten wat de Tweede Kamer beslist. De VVD, GroenLinks en D66 hebben gezamenlijk geen Kamermeerderheid. GroenLinks stelt overigens wel als voorwaarde dat het handelsregister blijft bestaan.

Meer over