AEX nadert hoogste jaarstand

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index schreef donderdag weer wat punten bij en kroop daarmee steeds dichter in de buurt van het hoogste punt dat eerder dit jaar werd bereikt. Voor beleggers en handelaren was het de eerste dag dat het zwaarwegende fonds ABN Amro niet langer deel uitmaakte van de hoofdgraadmeter.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 558,01 punten. Dat betekende een winst van 3,44 punten, ofwel 0,6 procent. Daarmee is de AEX nog maar zo'n 6 punten verwijderd van de hoogste stand van 563,98 punten die in juli werd bereikt. De MidKap-index ging met 0,1 procent vooruit tot 736,57 punten.

De beurs in Londen won 1,4 procent, de beurzen in Parijs en Frankfurt deden het wat rustiger aan met plussen van respectievelijk 0,4 en 0,6 procent. Daarmee naderden ook deze graadmeters recordstanden van eerder dit jaar.

Telecomfondsen

In Europa werd de kar met name getrokken door telecomfondsen na opmerkingen van het Spaanse bedrijf Telefónica. Het grootste telecombedrijf van Spanje zei in de komende vier jaren te rekenen op stijgende winsten en dividenduitkeringen.

Binnen de AEX was KPN dan ook flink in trek. Het aandeel steeg met 3,5 procent tot 12,73 euro. France Télécom won dik 4 procent, Vodafone ging bijna 5 procent omhoog, terwijl Deutsche Telekom bijna 1 procent aandikte.

Uitblinker

Op de Amsterdamse beurs was biotechnologiebedrijf Pharming een absolute uitblinker. Het bedrijf kreeg goed nieuws uit de Verenigde Staten. Daar verleende een belangrijke toezichthouder goedkeuring aan een bepaald medicijn van Pharming. De koers ging met dik 16 procent omhoog.

Een andere flinke stijger was AND International Publishers. De producent van digitale wegenkaarten kondigde een strategische heroriëntatie aan en eindigde daarmee bijna 19 procent in de plus. Op woensdag zat het aandeel ook al in de lift.

Geen ABN Amro

De Amsterdamse graadmeter moest het voor het eerst stellen zonder inbreng van ABN Amro, dat na de gestanddoening van het overnamebod door het bankentrio op woensdag, uit de AEX-index is verdwenen. ,,Je mist nu wel een stukje historie in de index. ABN Amro was toch sinds 1800 een gezichtsbepalende financiële partij'', zei een handelaar daarover. ABN Amro wordt voorlopig niet vervangen in de index. Het gewicht van het zwaarwegende bankconcern wordt verdeeld over de overige 24 fondsen.

Fortis werd 1,3 procent meer waard. Voorbeurs liet de bankverzekeraar weten dat de aandelenuitgifte voor de financiering van delen van ABN Amro is geslaagd.

De euro noteerde donderdag 1,4225 dollar tegen 1,4150 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Meer over