AEX met vallen en opstaan naar record

Het Damrak was donderdag in de ban van Japan. De aangekondigde maatregelen om de Japanse bankensector te saneren, stuwde de AEX-index naar een tussentijds all time high van 1337,20 punten....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Voor de terugslag deden verschillende verklaringen de ronde. 'Kennelijk hadden veel handelaren pas in de middagl goed gelezen wat de Japanse regering precies van plan is', zei een beursmakelaar.

'Volgens mij was het een reactie op de waarschuwing van Bundesbank-president Tietmeyer dat de koersen te hoog staan', meende een beurshandelaar. 'Daarom duurde het effect ook kort. Want die waarschuwingen kennen we inmiddels wel. De Amerikaanse centrale bankpresident AlanGreenspan sprak onlangs ook zijn bezorgdheid uit over de hoge koersen. Maar de Dow Jones bleef gewoon stijgen. Ook in Europa bereiken de beurskoersen nieuwe record-hoogtes. Logisch', vindt de handelaar. 'Want er komt gewoon heel veel geld uit Azië hier naar toe.'

De aandelenkoersen in Europa zouden de komende 12 maanden zelfs met 13 procent stijgen. Dat is althans de voorspelling van Mark Howdle, een Europese aandelen-analist van Salomon Smith Barney. Tegenover het persbureau Bloomberg zei Howdle donderdag dat Nederland, Zweden en Zwitserland op kop zullen lopen bij die nieuwe ronde koersstijgingen. Volgens Howdle heeft het Damrak dit tweede kwartaal 'middelmatig' gepresteerd en daarom ligt het voor de hand dat de AEX-index aan een inhaalslag begint.

Nogal wat fondsen die de laatste tijd wat achterbleven, profiteerden gisteren van het optimisme onder beleggers. Het handelshuis Hagemeyer klom 4,40 gulden naar 92,20 gulden. Een winst van 5 procent. DSM dikte 3,50 gulden aan op een slotkoers van 215 gulden. 'Beide fondsen hebben dit jaar nauwelijks gepresteerd', aldus een handelaar. Vedior werd niet beloond voor de overname van het Franse uitzendbureau Unitech. Het fonds raakte 4,5 procent kwijt op 54,50 gulden.

Meer over