AEX lijkt nog steeds immuun voor Azië

Op de Amsterdamse effectenbeurs trokken beleggers zich gisteren niets aan van verdere koersdalingen in het Verre Oosten de nacht ervoor....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Ondanks de vakanties was er sprake van een redelijk drukke dag, wat detoneert in het normale beeld van een 'camping-hausse'. Bij gebrek aan opvallend nieuws deden alle hoofdfondsen het goed, met name de internationals en de financiële waarden. Akzo Nobel sloot 5,70 gulden hoger op 120,90 gulden en verzekeraar Aegon ging 4,50 omhoog naar 199,90 gulden.

Het opwaartse effect op de koersen kan de komende dagen alleen maar toenemen, want vrijdag is het 'drievoudig heksenuur' op de optiebeurs, een grote expiratieslag. Handelaren op de optiebeurs zijn daardoor gedwongen tot extra aankopen op de effectenbeurs.

Slechts weinig grote fondsen noteerden verlies. Vendex raakte 1,30 gulden kwijt op 80,50 gulden. ASM Litho moest 1,40 gulden inleveren en eindigde op 60,60 gulden.

Op de lokale markt deed Management Share het goed. De kleine automatiseerder steeg 3,55 gulden naar 15,70, een verhoging van de koers van bijna 30 procent. De bevestiging van een overname was goed voor de aandacht van veel beleggers. In Management Share gingen 640 duizend aandelen om.

ASM International moest 60 cent inleveren op 15,40 gulden. Een ABC-tje, volgens een handelaar, na de winstwaarschuwingen van grote fondsen als ASM Litho en BESI. De gevolgen van de crisis in Azië worden op de Amsterdamse effectenbeurs vooralsnog alleen in enkele individuele fondsen gevoeld.

Meer over