NIEUWS

AEX-index nadert alltime high

Na ruim twintig jaar wachten nadert de AEX-index, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, een nieuwe alltime high. Maandag sloot de AEX na een euforische beursdag op 685,18 punten, een stijging van 1,2 procent ten opzichte van vrijdag.

Peter de Waard
Het exterieur van Beursplein 5 in Amsterdam. Beeld ANP
Het exterieur van Beursplein 5 in Amsterdam.Beeld ANP

Eenzelfde stijging is nu voldoende om de index boven de hoogste stand aller tijden te krijgen. Op 4 september 2000 sloot de AEX op 701,56 punten. De dotcombubbel gooide roet in het eten. En tijdens de kredietcrisis zakte de AEX zelfs weer even onder de 200 punten.

De coronacrisis heeft de beursindex per saldo alleen winst opgeleverd. Overheden pompen zoveel geld in de economie dat beleggers zich bijna gedwongen voelen aandelen bij te kopen. Sinds het begin van de coronacrisis één jaar geleden is de AEX nu al met bijna 10 procent gestegen.

Geen alternatief

Door de negatieve rente op obligaties en spaardeposito's is er ook geen alternatief. Vooral de banken en Shell die vorige week met meevallende cijfers kwamen, boekten maandag forse koerswinsten. Het aandeel ING ging met 6,5 procent omhoog, na vrijdag ook al met 7 procent te zijn gestegen. Ook het aandeel Koninklijke Olie werd bijna 7 procent duurder. Er is steeds meer optimisme in de markt dat de pandemie door de vaccinaties onder controle komt, hoewel sommigen nog rekening houden met een derde golf. In Groot-Brittannië steeg de beursindex, de FTSE 100 (Footsie) zelfs met 2,5 procent, precies op de dag dat de quarantainemaatregelen verder werden verscherpt. In het land is inmiddels een kwart van de bevolking ingeënt. De Nikkei-index van de beurs van Tokio kwam maandag boven de 30 duizend punten. Dat was zelfs de hoogste stand sinds 1990, 31 jaar geleden. De Amerikaanse beurzen breken al een jaar lang record op record. Maandag waren ze vanwege ‘presidents day’ gesloten.

De beurseuforie leidt ook tot een toevloed van nieuwe beursfondsen. Het conglomeraat Vivendi wil zijn muzieklabel UMG met popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish in Amsterdam laten noteren. Vaak zijn het niet meer dan zakken met geld die een notering willen op Euronext in Amsterdam. De hoop is dat later daarbij een bedrijf wordt gevonden. Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, wil zijn investeringsfonds Pegasus Europe naar het Damrak brengen. Met de beursgang wil de oprichter van luxegoederenconcern LVMH honderden miljoenen euro’s ophalen om te investeren in Europese financiële bedrijven.

Meer over