AEX en Europese beurzen hard onderuit

Van onze verslaggever

Gert-Jan van Teeffelen

AMSTERDAM

'Het ging hard, dit was een eindspurt in de verkeerde richting. We stonden al een punt of zes in de min, en die cijfers over het vertrouwen hadden een sterk negatief effect', constateert beurshandelaar Rodney Orzeszek van Amstgeld.

Halverwege de middag werd bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten onverwacht is gedaald. Bovendien is het handelstekort van de VS gegroeid. Dit vertaalde zich in een verdere verzwakking van de dollar tegenover de euro. De munt is intussen bijna 1,07 dollar waard, wat slecht is voor de cijfers van bedrijven die veel omzet uit de VS halen.

Alle Europese beurzen sloten vrijdag fors lager vanwege de zwakke ontwikkeling van de Amerikaanse economie. De AEX verloor 11,4 punten tot 318,59 punten, een verlies van 3,5 procent. De grens van 320 punten werd door technisch analisten gezien als een belangrijk niveau.

Flinke bewegingen dus, maar de omzetten waren door de bank genomen 'bepaald niet indrukwekkend', aldus Orzeszek. 'Eigenlijk was het een hele rustige dag. En dan te bedenken dat het vandaag een expiratiedag was op de optiebeurs. Dat strookt niet met elkaar.'

Veel beleggers blijven langs de zijlijn staan. Ook in de drie fondsen binnen de AEX die een bescheiden plusje boekten - TPG, Numico en Heineken - werd weinig gehandeld. 'Je kunt dus niet concluderen dat deze aandelen als veilige haven dienen.'

Behalve vanwege het negatieve sentiment kregen enkele fondsen nog een extra zetje naar beneden. Chipmachinemaker ASML kreeg alsnog een tik, daags na bekendmaking van de jaarcijfers. Diverse klanten van het bedrijf, zoals IBM en Intel, kampen met een onzekere markt. ASML verloor 7,9 procent tot 7,78 euro.

Philips, zowel een belangrijke toeleverancier als afnemer van ASML, moest 6,3 procent prijsgeven tot 16,35 euro. Boosdoener was bureau Moody's, dat de kredietwaardigheid voor 3,5 miljard dollar aan schulden van het concern verlaagde van 'A3' naar 'Baa1'. De totale nettoschuld van Philips bedraagt 5,25 miljard euro. Het concern verzond nabeurs een persbericht waarin wordt verzekerd dat alle kostenbesparingsplannen op schema liggen.

Ook de financials moesten het ontgelden. Enkele analisten verlaagden hun waarderingen voor fondsen in de financiële sector, hetgeen bijdroeg aan de koersverliezen van ING Groep (š2 procent), ABN Amro (–6 procent), Fortis (’7) en Aegon (’6).

Getronics verloor 11 procent tot 0,42 euro, zijn laagste koers ooit. De onzekerheid in de IT-sector, zoals verwoord door onder meer IBM en Microsoft, speelt het veelgeplaagde bedrijf parten.

Meer over