Aegon stoot Labouchere af voor 2 miljard

Verzekeraar Aegon verkoopt bankdochter Labouchere voor 900 miljoen euro (bijna 2 miljard gulden) aan de Belgische bankengroep Dexia. De twee bedrijven zijn exclusieve besprekingen begonnen, zo is dinsdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever

Aegon, dat zich uitsluitend wil richten op (levens)verzekeringen en pensioenen, was al langer op zoek naar een kandidaat voor Labouchere. In de zomer van 1998 werd al een fusie aangekondigd tussen Labouchere en het hoekmansbedrijf AOT, maar die besprekingen liepen een half jaar later stuk. Afgelopen donderdag meldde de verzekeraar bij de presentatie van de jaarcijfers al dat de bankdochter niet meer werd opgenomen in de cijfers.

De Belgen betalen via hun Luxemburgse private bank-dochter BIL 10,5 keer de winst over 1999 van Labouchere. Analisten vinden die prijs redelijk, maar hadden op meer gerekend. Aangenomen wordt dat Aegon niet het onderste uit de kan heeft gehaald, omdat de overname dan nog langer op zich zou laten wachten. Daarmee lijkt een einde te komen aan de ambities van Labouchere om zelfstandig voort te gaan.

Bij Labouchere werken zevenhonderd mensen. De 'beleggersbank' heeft ruim 20 miljard gulden in beheer en heeft 3300 vermogende particulieren en enkele institutionele beleggers als klant. Behalve in Nederland heeft Labouchere ook vestigingen in Londen, New York, Luxemburg en Genève. Tot Labouchere behoren ook aandelenlease-specialist Legio-Lease en internetbroker Alex. Volgens een woordvoerster wordt de bank niet opgesplitst.

Dexia verwacht met de overname 'significante kostenvoordelen' te kunnen behalen. Maar volgens de woordvoerster van Labouchere verandert er vrijwel niets bij de bank zelf. 'We blijven doorgroeien in het huidige tempo.' De werknemers hoeven dan ook niet te vrezen voor hun baan. Binnenkort wordt er zelfs een nieuwe vestiging geopend in Den Haag.

Dexia, Europa's grootste in gemeentefinancieringen, deed dinsdag nog grotere zaken. De Brusselse bancaire groep kocht ook de Amerikaanse obligatiespecialist Financial Security Assurance Holding voor 2,6 miljard dollar (ruim 5,7 miljard gulden). Dat moet de Belgen een positie geven op de Amerikaanse markt van (lokale) overheidsleningen.

Meer over