Adidas gaat weer sportschoenen laten maken in Duitsland - door robots

Sportmerk Adidas gaat weer sportschoenen maken in eigen land. Bijna een kwart eeuw nadat het Duitse bedrijf de massaproductie van sneakers, hardloopschoenen en voetbalkicksen naar lagelonenlanden als China en Vietnam verhuisde, opent Adidas volgend jaar een zogenoemde 'Speedfactory' in Duitsland, waarbij robots het werk doen. Dit moet kosten en tijd besparen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De Speedfactory komt in de Zuid-Duitse stad Anbach. Volgens Adidas zullen daar jaarlijks een miljoen sportschoenen worden gemaakt. Het meeste werk zal worden gedaan door robots. Al zullen ook 160 mensen in de fabriek werken.

Eind dit jaar hoopt het Duitse sportmerk, dat in 1949 werd opgericht door Adi Dasler, te kunnen proefdraaien met de productie van vijfduizend paar schoenen. Vanaf voorjaar 2017 moet de Speedfactory massaal gaan produceren. Als alles goed gaat, wil Adidas vervolgens ook robots in een fabriek in de Verenigde Staten sportschoenen laten produceren.

De Speedfactories van Adidas in Duitsland en de VS komen niet in plaats van de fabrieken in Azië, waar arbeiders jaarlijks zo'n 300 miljoen sportschoenen maken. De robotproductie is bedoeld als aanvulling om te kunnen blijven voldoen aan de toenemende vraag naar sportschoenen, aldus Adidas-manager Herbert Hainer.tegenover persbureau Reuters.

3D schoenzool

Bovendien is de Speedfactory ook nog eens beter voor het milieu, aldus Adidas De robots zullen minder gebruik maken van lijmen bij de productie van de sportschoenen.

Het is niet de eerste keer dat Adidas flirt met technologie. Eerder maakte het Duitse sportmerk al bekend de komende jaren steeds meer gebruik te willen maken van unieke 3D geprinte schoenzolen die voor iedere voet speciaal gemaakt kunnen worden.

Robots en 3D-zolen zijn zaken die ver afstaan van de handgemaakte schoenen die de broers Rudolph (Rudi) en Adolf (Adi) Dassler vanaf 1924 maakten in hun schoenenfabriek in het klein Duitse plaatsje genaamd Herzogenaurach.

Onderlinge ruzie tussen de Duitse broers, mogelijk als gevolg van ideologische verschil van mening over het Hitlerregime, leidden er na de Tweede Wereldoorlog toe dat de broers hun eigen weg gingen. Rudi richtte zijn eigen schoenenbedrijf op, Ruda (later Puma) en Adi dus Adidas.

Meer over