Achmea vergoedt test voor kanker

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea gaat als eerste een diagnostische test voor borstkanker vergoeden. De diagnostische test, MammaPrint genaamd, stelt artsen in staat een preciezere diagnose te maken, waardoor ze beter kunnen beoordelen of chemotherapie nodig is. Nu krijgt een deel van de patiënten chemotherapie terwijl dat eigenlijk niet nodig is, en andersom.

MammaPrint, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Agendia, wordt al sinds 2007 in de Verenigde Staten gebruikt. Toezichthouder FDA heeft het middel na langdurig onderzoek goedgekeurd. Het Nederlandse College voor Zorgverzekeringen, dat bepaalt welke middelen moeten worden vergoed, is nog niet zover.

Het is de eerste keer dat een zorgverzekeraar op eigen houtje besluit een middel te vergoeden. Zilveren Kruis Achmea is zo enthousiast dat het niet wil wachten tot het CVZ tot opname van MammaPrint in het basispakket overgaat. De verzekeraar moet het daarom zelf betalen.

‘We gaan niet over een nacht ijs’, zegt Melanie Schultz van Haegen, directeur zorginkoop bij Zilveren Kruis Achmea. ‘We zijn al twee jaar in gesprek. Er zijn nu veel vrouwen die voor de zekerheid chemotherapie krijgen terwijl er een test op de markt is waarmee je een veel betere keuze kunt maken.’ Van de 13.000 vrouwen bij wie jaarlijks borstkanker wordt vastgesteld, worden nu 5.200 aan chemotherapie onderworpen. Met de MammaPrint kan dit aantal worden gereduceerd tot minder dan 4.000.

100 procent bewezen


Tot nu toe moesten patiënten die van de MammaPrint gebruik wilden maken, dat zelf betalen. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis is enkele jaren geleden al begonnen het middel aan te bieden. ‘De werking is 100 procent bewezen’, zegt medisch directeur Sjoerd Rodenhuis. ‘Bij twijfelgevallen helpt het artsen het juiste oordeel te vellen.’

Het ziekenhuis betaalt de MammaPrint (kosten: 2.675 euro per diagnose) uit eigen middelen. ‘Het is heel erg goed dat Zilveren Kruis Achmea nu heeft besloten het te vergoeden’, zegt Rodenhuis, ‘Toen we het nieuwe zorgstelsel introduceerden, hoopten we al dat de zorgverzekeraars niet alleen op de kosten zouden letten, maar ook in de kwaliteit van de zorg zouden investeren. Dat gebeurt nu.’

Borstonderzoek (vk) Beeld
Borstonderzoek (vk)
Meer over