Achmea en CZ winnen verzekerden

De zorgverzekeraars Achmea Zorg en CZ zijn de winnaars in de strijd om verzekerden in het nieuwe zorgstelsel. Achmea, dat nu 3 miljoen verzekerden heeft, groeit met meer dan 10 procent....

Dit blijkt uit gegevens die deze zorgverzekeraars hebben verstrekt. Nederlanders kunnen zich tot uiterlijk vrijdag afmelden bij hun oude verzekeraar. Nu al is duidelijk dat grote verschuivingen op de zorgverzekeringsmarkt zullen plaatsvinden.

Gaston Sporre, voorzitter van de directie van Achmea Zorg, benadrukt dat nog een slag om de arm moet worden gehouden. Deze week kunnen nog aanmeldingen en afzeggingen worden doorgegeven. ‘Maar de groei is wel rond de 10 procent.’ Achmea is in de zorgsector onder meer actief met merknamen als Zilveren Kruis, Groene Land, FBTO en Avéro.

Ingewijden stellen dat Agis, met 1,7 miljoen verzekerden een van de vijf grote zorgverzekeraars in Nederland, honderdduizenden verzekerden kwijtraakt. Eerder is bekend geworden dat het collectieve contract voor werknemers van de politie en hun gezinsleden, van meer dan honderdduizend verzekerden, is overgegaan van Agis naar CZ. Een Agis-woordvoerster wil niet reageren; donderdag brengt de verzekeraar cijfers naar buiten.

In het vorige stelsel wisselden jaarlijks rond de 4 procent van de verzekerden van ziekenfonds. In de particuliere zorgverzekeringsmarkt was dat maximaal 8 procent. Geschat wordt dat met de komst van het nieuwe zorgstelsel tussen de 15 en 25 procent van verzekeraar wisselt.

Velen kiezen voor een collectief contract, dat dit jaar voor het eerst ook los van een werkgever kan worden afgesloten. Desondanks zijn met name collectieve contracten afgesloten via een werkgever succesvol. Gezinnen gaan veelal mee naar de collectieve polis.

Rond deze contracten woedde een heftige strijd. Tot op dit moment doen zorgverzekeraars bij werkgevers en tussenpersonen nieuwe aanbiedingen, met nog grotere kortingen, in een poging verzekerden aan zich te binden of vast te houden.

Naast de enorme aantallen overstappers gebruiken ook nog eens miljoenen verzekerden de overgang naar het nieuwe stelsel om hun polis aan te passen.

Door het grote aantal wijzigingen worstelen alle verzekeraars met de administratieve verwerking van de gegevens. Mede daarom is door de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland gezegd dat de sluitingsdatum van 1 maart voor afmeldingen rekkelijk zal worden gehanteerd. Dit houdt in dat alle afmeldingen die deze week binnenkomen nog in behandeling worden genomen.

Meer over