Achmea-baas stapt op

Nol Hoevenaars wordt de nieuwe topman van bankverzekeraar Achmea. Hoevenaars (50) volgt in april 2000 Gijs Swalef op die dan met pensioen gaat....

Achmea is wat betreft premie-inkomsten na Nationale Nederlanden de tweede verzekeraar in ons land, bekend door zijn verzekeringsdochters als Zilveren Kruis, FBTO, Centraal Beheer en Het Groene Land. Via dochterbedrijf PVF voert Achmea een reeks pensioenregelingen uit voor bedrijfstakken. Naast pensioenen en verzekeringen heeft Achmea een drietal kleine banken, Staal Bankiers in Nederland, Europabank in België en Banque Colbert in Luxemburg.

Achmea is het levenswerk van Swalef. Weliswaar bouwde hij als selfmade verzekeraar eerst de Nederlandse dochter van Equity & Law, het huidige Axa, op. Maar in 1989 werd hij topman van Centraal Beheer en brak door. Vanuit die positie leidde hij in 1990 de fusie met Avéro Verzekeringen en vervolgens, in 1995, met ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis. Het nieuwe conglomeraat kreeg toen de cryptische naam Achmea.

Wezenskenmerk van de nieuwe groep is de herkomst van de verzekeraars. Het zijn allen van oorsprong zelfstandige coöperaties. Die zelfstandigheid koesteren de dochterbedrijven ook in het nieuwe concern. Winstmaximilisatie is geen doelstelling van Achmea.

Het liefst had Swalef alle financiële coöperaties in één concern samengebracht. De ultieme stap, een fusie met de Rabobank, ketste vorig jaar af. De fusie met het GAK, de grootste uitvoerder van WW en WAO, kan pas doorgaan als de overheid de uitvoering van de sociale zekerheid privatiseert, zo rond het jaar 2001.

Meer over