ABN Amro verdwijnt direct uit AEX-index

LAATSTE DAG De AEX in Amsterdam sloot woensdag met een stevige plus en was daarmee een uitzondering in Europa. Volgens handelaren had de winst te maken met het feit dat het fonds ABN Amro zijn laatste handelsdag in de Amsterdamse hoofdgraadmeter beleefde....

UITZONDERING De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, sloot 3,85 punten hoger op 554,57 punten, een winst van 0,7 procent. De overige beursgraadmeters in Europa deden het een stuk minder. De MidKap-index, de Nederlandse graadmeter voor middelgrote fondsen, veranderde nauwelijks en sloot op 735,79 punten. De CAC-40 in Parijs verloor 0,4 procent, terwijl de FTSE-100 in Londen en de DAX in Frankfurt met repectievelijk 0,3 en 0,1 procent stegen.

FORTIS Fortis sloot 2,6 procent hoger. Woensdagmiddag werd bekend dat het bankentrio, waar Fortis deel van uitmaakt, het bod op ABN Amro definitief doorzet. Ook werd bekend dat topman Rijkman Groenink vertrekt bij het bankconcern. ABN Amro eindigde op de laatste dag dat er gehandeld kon worden in het aandeel met een plusje van 0,2 procent.

STIJGERS Philips werd 1,9 procent meer waard. Het concern heeft een boekwinst behaald van 500 miljoen euro op de verkoop van een belang in de producent van platte beeldschermen LG.Philips LCD.

TomTom, een producent van navigatiesystemen, was de grootste stijger in de AEX met een winst van 3,6 procent. Het aandeel was gewild na een koopadvies van ING.

FUGRO De MidKap stond vooral onder druk door koersverliezen van bodemonderzoeker Fugro en internetbank BinckBank. Ze gingen respectievelijk met 2,3 en 1,2 procent achteruit. Fugro zat dinsdag ook al in de hoek waar de klappen vielen na een lager beleggingsadvies van ABN Amro voor het aandeel. Beleggers lieten Binck links liggen vanwege het nieuws dat het bedrijf overnamegesprekken voert met zijn concurrent Alex.

AND Op de lokale markt in Amsterdam schoot het aandeel AND International Publishers met 33,4 procent omhoog tot 13,49 euro. De producent van digitale wegenkaarten kondigde woensdag een strategische heroriëntatie aan.

Meer over