ABN Amro-topman Groenink stapt op

Rijkman Groenink vertrekt binnen enkele weken bij ABN Amro. De bestuursvoorzitter zal zijn functie neerleggen op de komende buitengewone aandeelhoudersvergadering. Dat heeft de bank woensdag bekendgemaakt....

ABN Amro wordt overgenomen door een consortium van drie banken. Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis maakten woensdag bekend dat hun bod (van bijna 38 euro per aandeel) definitief is. Inmiddels hebben bijna negen van de tien aandeelhouders van ABN Amro hun aandelen aangemeld bij het consortium.

Daarmee is de Britse bank Barclays verslagen. Dat is de partij die Groenink had uitgekozen als partner voor ABN Amro. ‘Maar de aandeelhouders hebben gekozen voor een ander plan’, aldus Groenink. ‘Daarom is het nu beter om plaats te maken voor een opvolger die dit plan kan en wil uitvoeren.’

Dat Groeninks positie onhoudbaar zou zijn bij winst van het consortium was al langer duidelijk. Na de laatste aandeelhoudersvergadering op 20 september was er echter sprake van een aanbod van het hele ABN-bestuur om zolang nodig was aan te blijven voor een goede overgangsperiode. Van dat aanbod wordt blijkbaar geen gebruik gemaakt.

Zorgen over splitsing
Het consortium splitst de bank: Antonveneta in Italië en Banco Real in Brazilië gaan naar Santander, Fortis neemt onder meer de Nederlandse retailbank over en RBS ontfermt zich over de grote zakelijke klanten. Er zijn veel zorgen over de manier waarop die splitsing zal verlopen. Het consortium heeft er drie jaar voor uitgetrokken.

De toezichthouder De Nederlandsche Bank stelde in september dat er ‘voldoende bestuurders van ABN Amro moeten aanblijven’ om geen kennis van de organisatie te verspelen.

Woensdag zijn geen mededelingen gedaan over de positie van Arthur Martinez, de voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro. Volgens bronnen rond de raad is echter ook zijn afscheid onafwendbaar.

Meer over