ABN Amro strikt De Rothschild als commissaris

De raad van commissarissen van ABN Amro wordt in mei versterkt met de Fransman Baron David de Rothschild, afstammeling van een beroemde bankiersfamilie....

Baron David de Rotschild is partner van de Rothschild & Cie Banque in Frankrijk en vice-voorzitter van de financiële groep Rothschild. Daardoor heeft hij contacten op de hoogste niveau's. De Baron bezit daarnaast een aantal commissariaten bij Franse ondernemingen. De Rothschild Groep en ABN Amro hebben in 1997 een joint venture opgericht voor het verzorgen van aandelenemissies en het adviseren bij privatiseringen.

Frankrijk is een van de belangrijkste landen binnen de eurozone. Nu al is ABN Amro de grootste buitenlandse bank van het land, maar de Amsterdamse bankiers zouden graag een flinke Franse bank willen overnemen. Het land is, ondanks de lage economische groei van de laatste jaren, een belangrijke economische macht. De poging om de staatsbank CIC over te nemen, strandde vorig jaar.

Sinds de onrust in Azië en Brazilië richt ABN Amro haar aandacht meer en meer op de Noord-Amerikaanse en Europese markten. De bank was altijd al op zoek naar een tweede Europese thuismarkt, maar tot voor kort was de operatie weinig succesvol. Na het afketsen van de overname van CIC bracht ABN Amro een bod uit de Belgische Generale Bank. Fortis won het gevecht, waardoor ABN Amro met lege handen achterbleef. Sinds kort bezit ABN Amro enkele procenten in de Italiaanse Banca di Roma.

Ook de 58-jarige Louise Groenman treedt toe tot de raad van commissarissen van ABN Amro. Groenman is lid van de Sociaal-Economische Raad. Van 1981 tot 1995 zat ze voor D66 in de Tweede Kamer.

Op 6 mei nemen drie commissarissen afscheid van ABN Amro: Jules van Dijck, Meintje Epema-Brugman en Jean-Marie Messier.

Meer over